Articole
30-01-2014

Istoria si cultura poloneza, ce au peste o mie de ani, au inglobat in timp influente atat occidentale, cat si orientale, acestea fiind vizibile in dispunerea oraselor, in arhitectura, in arta, dar si in folclor. Se poate afirma ca arta poloneza are un caracter unic, pe care turistii il pot descoperi vizitand o parte din orasele, mai mult sau mai putin cunoscute, ale Poloniei. Afla care sunt cele mai interesante orase ale Poloniei, adevarate destinatii turistice, intr-o istorie prezentata de www.lonelyplanet.com.

Varsovia
Orasul a devenit capitala oficiala a Poloniei in anul 1596, cand Regele Sigismund al III-lea muta capitala de la Cracovia, pe atunci centrul politic si cultural al tarii. In anul 1980, centrul vechi istoric al Varsoviei este inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Legenda spune ca numele sau provine de la un pescar numit Wars, care se indragosteste de Sawa, o sirena ce traia in raul Vistula.
De-a lungul istoriei, Varsovia s-a confruntat cu perioade extrem de grele, mai ales in cel de-al Doilea Razboi Mondial cand este distrusa din temelii de nazisti, intr-o proportie de 85%, printre care centrul istoric al orasului si Castelul Regal. Astfel, mai bine spus dupa razboi, Varsovia zacea in ruina. Dar, reuseste sa renasca din propria cenusa, prin campania „caramizile Varsoviei”, stabilit de sovietici, care construiesc dupa planurile vechi ale orasului cladirile, muzeele si bisericile distruse.
Printre cele mai atractive obiective turistice ale orasului se afla Castelul Regal, dar si Columna Regelui Zygmunt. Un alt loc care merita vizitat este Cimitirul Powazki, unul dintre cele mai vechi din Europa, unde pot fi vazute sculpturi datand din secolele XIX si XX. Legat de cultura poloneza, foarte multe locuri din Varsovia au legatura cu opera lui Frederic Chopin. La Biserica Sfanta Cruce se afla inhumata inima celebrului compozitor, iar pe tot parcursul verii, in Parcul Regal Baths, langa statuia sa, au loc nenumarate concerte de pian.

Cracovia
Fosta capitala a Poloniei intre 1038 si 1596, Cracovia a fost de-a lungul timpului un centru cultural, artistic, economic si academic important al tarii. Orasul este si el inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, in 1978. Dezvoltarea sa pe mai multe secole a dus la o imbinare a mai multor stiluri arhitecturale: gotic, renascentist sau baroc. Centrul istoric al Cracoviei cuprinde Kazimierzul, fostul cartier evreiesc, Orasul Vechi si Castelul Wawel, primul inclus pe lista UNESCO. Intregul centru istoric, devenit astazi un important obiectiv turistic pentru milioane de turisti anual, este despartit de Drumul Regal, drum traversat de regii Poloniei la incoronare.
Kamierzul, fostul cartier evreiesc, este un punct notabil pentru turisti, fiind construit in secolul al XIV-lea, unde a existat in perioada medievala singurul pod mare permanent peste Vistula. Si astazi turistii pot vedea cladirile renascentistice, dar si stradute pitoresti cu mici magazine de suveniruri.
Cracovia numara nu mai putin de 28 de muzee si galerii de arta, printre care cele mai importante: Muzeul National si Muzeul Czartoryski, unde sunt expuse opere semnate de da Vinci si Rembrandt.

Poznan
Orasul Poznan este singurul oras polonez mentionat in imnul national al Poloniei, Mazurca lui Dabrowski.
In 2012, Stary Browar, Art and Business Center a castigat competitia organizata de National Geographic Traveler, fiind numita una dintre cele sapte Noi Minuni ale Poloniei.
Unul dintre cele mai interesante locuri in Polonia este Malta, un lac artificial chiar in centrul orasului. Zona de recreatie este o atractie unica atat in Polonia, cat si in intreaga Europa.

Torun
Centrul istoric al orasului face parte din lista UNESCO, fiind inscris in 1997. Zece ani mai tarziu, centrul vechi a fost adaugat pe lista celor Sapte Minuni ale Poloniei, iar National Geographic a caracterizat primaria construita in stil gotic si piata orasului vechi ca fiind unele dintre cele „30 cele mai frumoase locuri din lume”.
De orasul Torun este legat si numele celebrului astronom Nicolaus Copernic, parintele teoriei heliocentrice.

Zamosc
Orasul Zamosc este cel de-al patrulea oras din Polonia aflat pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, din anul 1992. Numele orasului este legat de cel al Rosei Luxemburg, a carei casa memoriala se afla foarte aproape de Piata Comerciala. Rosa Luxemburg era fiica unui comerciant evreu instarit, teoreticiana marxista, dar si militanta revolutionara a partidului Social Democrat din Regatul Poloniei, care a cazut victima unui atentat impreuna cu Karl Liebknecht, executat de gruparile de extrema dreapta, la Berlin.

Foto: anglopolonia.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24