Articole
26-02-2014

„Vom investi 0,8-1,2 miliarde de euro”, a declarat, in cadrul unei conferinte ce a avut loc zilele trecute, cel mai puternic CEO din Romania, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei Petrom. „Strategia noastra este foarte clar structurata, cu directii strategice bine definite pentru urmatorii ani, astfel incat sa ne mentinem pozitia de lider in regiune. Pentru a atinge acest scop, estimam investitii de 0,8-1,2 miliarde euro anual, in anii urmatori, bazate pe premisele unor fundamente robuste de piata si pe un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor. In 2014, in activitatea de upstream, avem doua directii majore: sa continuam sa furnizam circa 40% din necesarul de titei, gaze si carburant al Romaniei, ceea ce este o provocare foarte mare avand in vedere declinul natural al zacamintelor mature si sa avansam in proiectele de explorare din Marea Neagra, in particular blocul Neptun. In activitatea de downstream, optimizarea este cuvantul-cheie, mai ales in contextul unor piete sub presiune ca pret si volume, cum sunt cele de carburanti, gaze si electricitate”, a explicat Mariana Gheorghe, preluata de businessmagazin.ro.

Cea mai mare companie de pe piata carburantilor a anuntat zilele trecute si un profit record, ce nu a mai fost inregistrat pana in prezent de nici o companie din Romania „In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, in comunicatul emis de Petrom.

OMV Petrom a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro), la cursul mediu de anul trecut de 4,4190 lei, pentru un euro. Rezultatul net inregistrat de companie anul trecut este mai mare cu 22% fata de profitul net din 2012 (3,946 miliarde de lei).

Fosta Societate Nationala a Petrolului a fost preluata in urma cu 10 ani de austriecii de la OMV. Contractul a fost semnat in vara anului 2004 pentru pachetul majoritar de actiuni (51%), iar tranzactia a fost finalizata in decembrie 2004, atunci cand OMV a achitat statului roman 669 milioane de euro pentru un pachet de 33,34% din actiuni, majorandu-si participatia la 51% in urma unei majorari de capital de 830 milioane de euro.

Foto: wikimedia.org

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24