Articole
29-08-2012

In lume, la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin. In Europa, anual sunt diagnosticate circa 60.000 de femei cu cancer de col uterin; in Romania anual, circa 3.000 de femei. Tara noastra se situeaza inca pe primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea femeilor datorata acestei afectiuni.
Acestea sunt doar o parte din motivele cruciale pentru care trebuie acordata o atat mare atentie preventiei cancerului de col uterin. Cum se poate face acest lucru? In primul rand prin efectuarea regulata a testului Babes Papanicolau. Un test atat de simplu ajuta in depistarea precoce a cancerului de col uterin si poate salva vieti. Cancerul de col uterin este o boală grava, care poate fi insa tratata si vindecata daca este depistata in stadii incipiente. De aici si asocierea Testului Babes Papanicolau cu ,,testul care poate salva vieti” sau ,,cel mai important test pentru femei”.

 

Ce anume cauzeaza insa cancerul de col uterin?
Unul din factorii etiologici ai cancerului de col uterin (si cel mai important) este virusul  HPV (Human Papilloma Virus). In prezent, acest virus este responsabil pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin.

 

Cum poate o femeie sa contacteze acest virus?
HPV-ul poate fi transmis atat in cursul actului sexual, dar uneori doar prin contact cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Odata ce femeia a contactat virusul, infectia cu HPV poate cauza schimbari in celulele de la nivelul colului uterin, cresterea necontrolata a acestora si poate poate duce si la apartitia cancerului de col uterin.
In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece pacientul de infectia cu virusul HPV. Combinatia intre efectuarea regulata a testului Babes Papanicolau si vaccinul impotriva HPV este insa un important pas in prevenirea cancerului de col uterin. Efectuarea Testului Babes Papanicolau s-a demonstrat ca poate reduce riscul de cancer de col uterin cu 90%.

 

Cum si cand se recomanda a fi efectuat acest test Babes Papanicolau?
Examenului citologic Babes Papanicolau se recomanda a fi efectuat anual, bianual sau la anumite intervale de timp indicate: 3 ani, 5 ani de la varsta de 18 ani pana la 65 de ani. Dupa 3 examinari citologice consecutive anuale normale, examinarile se pot efectua la un interval de 2-3 ani pentru femeile intre 18-49 ani; femeilor peste 50 de ani li se recomanda testarea la cca. 5 ani. Pentru femeile peste 65 de ani nu mai necesara continuarea screeningului daca ultimile 2 testari Babes Papanicolau au avut un rezultat normal.

In Romania sunt disponibile doua tipuri de testari: conventional (pe lama) si cel in mediul lichid.
Spre deosebire de Testul Babes Papanicolau conventional, cel in mediu lichid ofera o imagine cat mai fidela asupra diagnosticului citologic in special la femeile tinere si in perioada de premenopauza. Din punct de vedere al pretului, insa, in majoritatea laboratoarelor pretul examenului citologic in mediu conventional este mult mai redus decat cel pentru mediul lichid.

O femeie isi poate efectua Testul Babes Papanicolau in Romania in orice clinica/cabinet de ginecologie sau in spitalele de stat/private. Recoltarea propriu-zisa dureaza cateva secunde. cca 5-10 minunte iar femeile nu vor simti durere in timpul recoltarii, poate doar o usoara jena locala, cateva secunde.

Se recomanda femeilor ca recoltarea sa nu se faca in perioada menstruatiei lunare, ci mai degraba la cca 4-5 zile de la incetarea sangerarii lunare. De asemenea, femeile trebuie sa tina cont si de anumite sfaturi inainte de recoltare, ca de exemplu: cu 48 h inainte trebuiesc evitate contactele sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, ovule, contraceptive, dezinfectante, lubrefianti) sau alte manevre intravaginale (ex. tampoane intravaginale).

In general, in orice laborator din Romania in max. 10-14 zile este gata rezultatul pentru Testul Babes Papanicolau. Torusi, nici o testare nu este 100% sigura. Rezultatele neconcludente apar uneori din procesul de recoltare: un numar insuficient de celule (sau prea mare), o recoltare defectuoasa, incorecta s.a. Daca exista dubii medicul/laboratorul va sugera refacerea testului.

Mai multe despre HPV, testul HPV, cancerul de col uterin si mituri in alt articol.

 

Surse: Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, Ministerul Sanatatii din Romania-Lucrarea "Ghid de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin", Organizatia Mondiala a Sanatatii: "Comprehensive cervical cancer control - a guide to essential practice", 2006, Cancer Research UK (www.cancerresearchuk.org); Marie Stopes International (www.mariestopes.org).

Raluca Pascu
Director de Marketing si Dezvoltare
Fundatia Marie Stopes International Romania
www.mariestopes.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24