Articole
08-10-2012

Dupa cum am mentionat si in articolul precedent, unul din factorii etiologici ai cancerului de col uterin (si cel mai important) este virusul  HPV. Cum actioneaza de fapt infectia cu virusul HPV?

 

Infectia cu HPV poate cauza schimbari in celulele de la nivelul colului uterin, cresterea necontrolata a acestora si poate duce la aparitia cancerului de col uterin. HPV-ul poate cauza insa si verucile genitale, una din cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala  precum si alte tipuri de cancer, vaginal, anal s.a.Sunt descoperite in prezent mai mult de 100 de tipuri de HPV, 40 dintre ele afecteaza sfera genitala. Unele sunt cu grad mare de risc, altele cu grad mai redus. Tipurile 6,11, 42, 43, 44 spre exemplu au un risc oncogen scazut; tipurile 33, 35, 39, 51, 52 au un risc oncogen intermediar. Tipurile 16, 18, 31, 45, 56 insa sunt cunoscute a avea un risc oncogen crescut si care pot cauza cancerul de col uterin. Tipurile 16 si 18 se regasesc in cca 70% din cazurile de cancer de col uterin; tipurile 6 si 11, din categoria celor cu risc scazut, nu sunt asociate cu cancerul dar cauzeaza verucile genitale.

 

Desi infectia cu tipurile de HPV cu un grad ridicat de risc este cauza principala a cancerului de col uterin, cele mai multe femeile infectate cu HPV cu aceste tipuri, nu dezvolta cancerul de col. Testul despre care am discutat si pe care il recomandam, Testul Babes Papanicolau, nu este insa un test care sa detecteze cancerul, ci este un test care verifica sanatatea celulelor de la nivelul colului uterin. Testele care detecteaza prezenta virusului HPV se pot efectua in acceasi data cu testarea Babes Papanicolau, prin examenul in mediu lichid. Din aceeasi proba se pot face ambele  teste. Testul HPV poate identifica prezenta in organism a virusului HPV, chiar inainte de aparitia unor modificari la nivelul colului uterin. Acest lucru inseamna ca femeile care prezinta un risc crescut de cancer de col uterin pot fi identificate mult mai devreme si urmarite indeaproape.

 

In Romania exista multe mituri legate de cancerul de col uterin si importanta screeningului in randul femeilor. In continuare prezentam cateva din cele mai des intalnite astfel de mituri si explicarea lor:

 

Daca am virusul HPV inseamna ca am si cancer de col uterin. FALS. Peste 80% dintre femei vor contracta HPV in timpul vietii si pentru cele mai multe dintre acestea virusul va disparea spontan, fara a sti daca l-au avut sau nu.

 

Femeile care folosesc steriletele ca si mijloace contraceptive au sanse mai mari de a dezvolta cancer de col uterin. FALS: Conform OMS, steriletele nu cauzeaza cancerul de col uterin.

 

Screening-ul este ca un vaccin: o data ce femeile l-au avut, sunt protejate impotriva cancerului de col uterin. FALS: Screening-ul in sine nu impiedica cancerul de col uterin, ci detecteaza daca sunt modificari/anomalii la nivelul celulelor din colul uterin. Daca anomaliile sunt detectate precoce si sunt tratate, cancerul de col uterin poate fi prevenit.

 

Femeile care utilizeaza contraceptive hormonale vor manifesta la un moment dat cancer de col uterin. FALS: Exista un risc usor crescut mai ales atunci cand contraceptivele orale sunt folosite pentru o lunga perioada de timp. Femeile care iau contraceptive, ca si celelalte femei, ar trebui sa fie supuse procesului de testare in mod regulat. Nu exista nici o motiv pentru a opri utilizarea contraceptivelor pentru ca beneficiile acestora depasesc riscurile.

 

Prezervativele protejeaza 100% impotriva HPV ului. FALS: Utilizarea prezervativului ofera protectie partiala in fata virusului HPV si poate reduce riscul de a contacta alte boli legate de HPV- cum ar fi verucile genitale.

 

Femeile care au nascut natural si au alaptat nu mai au sanse sa contacteze cancerul de col uterin. FALS: Se recomanda limitarea numarului de sarcini: femeile care au avut 5 sau mai multi copii au o mai mare sansa de a dezvolta cancer de col uterin.

 

Mai multe despre HPV, Cancerul de col uterin si Babes Papanicolau puteti oricand afla de la specialistii nostrii.

 

Surse: Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, Ministerul Sanatatii din Romania-Lucrarea ,,Ghid de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin”, Organizatia Mondiala a Sanatatii: ,,Comprehensive cervical cancer control- a guide to essential practice”, 2006, Cancer Research UK (www.cancerresearchuk.org); Marie Stopes International (www.mariestopes.org) .

 

Autor: Marie Stopes International Romania

Raluca Pascu, Director de Marketing Fundatia Marie Stopes Romania

www.mariestopes.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24