Articole
03-08-2016

Daca in cursul relatiilor contractuale, partile isi mai permit sa intarzie platile aferente lucrarilor sau prestarilor de servicii la care sunt obligati, fara a fi supuse unor penalitati, in cazul taxelor si impozitelor datorate statului nici nu se poate pune in discutie acest aspect.

 

Cu o scurta discutie pe tema cotelor de contributie salariale datorate de un angajator, in prezentarea ce urmeaza, vom analiza succint cum se calculeaza cotele de contributie salariala si care sunt consecintele neplatii la termen a acestora.

 

Putini angajatori nu au auzit de celebra declaratie fiscala 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.  Prin intermediul acesteia angajatorul este obligat ca pana la data de 25 ale lunii sa declare la ANAF si sa platesca contributiile retinute si datorate pentru luna anterioara.   

 

Toate persoanele juridice care au incadrate salariati sunt obligate sa achite la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale si al fondurilor speciale urmatoarele contributii calculate la fondul de salarii brut lunar (exclusiv fondul pentru neangajarea de persoane cu handicap):

-          contributia la asigurarile sociale (pensie): 15,80%  pentru conditii normale de munca,  20,8% pentru conditii deosebite de munca, 25,8%  pentru conditii speciale de munca;

-          contributia la asigurari sociale de sanatate: 5,2%;

-          contributia la fondul de somaj: 0,5%;

-          contributia la fondul de garantare al creantelor salariale: 0,25%;

-          contributia pentru concedii medicale si indemnizatii de asigurari de sanatate: 0,85%

-          contributia pentru accidente munca si boli profesionale: cuprinsa intre 0,15- 0,85% in functie de codul CAEN al activitatii principale a societatii;

-          fondul pentru neangajarea de persoane cu handicap(pentru angajatorii care au peste 50 salariati): 4 * 50% salariul minim pe economie la fiecare 100 de salariați.

-          Angajatilor li se retin din salarii, urmatoarele contributii:

-          contributia la asigurari sociale (pensie): 10,5%, indiferent de conditiile de munca;

-          contributia la asigurari sociale de sanatate: 5,5%;

-          contributia la fondul de somaj: 0,5%;

-          impozitul pe veniturile din salarii: 16%, aplicat la venitul baza de calcul.

 

Baza de calcul se stabileste astfel:

1) Salariul brut – (10,5% CAS angajat + 5,5% CASS angajat + 0,5% somaj angajat) = X;

2) X – deducerea legala (in functie de salariu, aferenta anului 2016) – deducerea suplimentara (pentru salariatii care au persoane in intretinere) = Y

3) Y*16% = impozitul pe venitul din salarii.

 

Neplata la scadenta a acestor contributii, obliga angajatorul la achitarea unor dobanzi si penalitati de intarziere, calculate conform Codului de procedura fiscala, intrat in vigoare de la 01 ianuarie 2016.

 

Dobanda este o obligatie fiscala accesorie si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului scadent si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Se aplica in procent de 0,02% asupra sumei datorate.

 

Penalitatea de 0,01%, se aplica sumei datorate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului scadent si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor (art.176, alin. 3 Cod procedura fiscala). Dobanzile si penalitatile de intarziere, se fac venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.

 

In practica se intalnesc dese situatii in care contribuabilii ignora plata la termen a contributiilor datorate catre stat, ajungandu-se ulterior ca sumele datorate sa fie exagerat de mari.

 

Gheorghe Mariana Roxana

Economist/Expert contabil

Avestis International SRL

www.avestis.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24