Articole
29-08-2012

Ce stim despre planificare familiala in Romania?
Termenul de planificare familiala a devenit cunoscut pe scara larga in Romania dupa decembrie 1989. Tot atunci au inceput sa se infiinteze si primele cabinete de planificare familiala. De peste 20 de ani se vorbeste despre planificare familiala in Romania insa se fac des confuzii sau asocieri incorecte legate de acest termen. Spre exemplu, multi romani asociaza planificarea familiala doar cu intreruperile de sarcina, altii doar cu fertilizarea, altii doar cu contraceptia hormonala s.a.

 

Ce inseamna de fapt planificarea familiala si care sunt beneficiile ei?
Exista organizatii internationale care, de zeci de ani, sustin si promoveaza activ aceasta cauza.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization), spre exemplu, defineste planificarea familiala astfel: ,,Planificarea familiala permite indivizilor si cuplurilor de a anticipa si de a avea numarul dorit de copii, la momentul ales si la intervalele de timp dintre nasteri pe care le hotarasc singuri.  Aceasta se realizeaza prin utilizarea de metode contraceptive, dar si prin tratamentul infertilitatii involuntare”. Intr-o varianta mai simpla, planificarea familiala permite cuplurilor de a-si programa cand, cati si daca vor sa aiba copii.

O alta organizatie de renume in domeniu, UNFPA (The United Nations Population Fund), considera ca planificarea familiala salveaza vieti la nivel mondial. La nivel mondial aproximativ 200 de milioane de femei doresc sa utilizeze metode sigure si eficiente de planificare familiala, dar se afla in imposibilitatea de a face acest lucru, deoarece nu au acces la informatii si servicii de acest gen, sau nu beneficiaza de sprijinul sotilor lor sau a comunitatilor. Si mai mult de 25% dintre femeile care raman insarcinate in fiecare an recurg la o intrerupere de sarcina. Multe dintre acestea sunt efectuate in conditii nesigure si au ca rezultat decesul femeilor.
Comunitatea internationala este de acord ca alegerea femeii in materie de reproducere este un drept fundamental al omului. Dar, fara a avea acces la informatii relevante şi la servicii de inalta calitate, acest drept nu poate fi exercitat. Nevoia de planificare familiala  la nivel mondial se afla intr-o creştere rapida dar chiar daca este o investitie importanta din punct de vedere economic, planificarea familiala pierde teren ca si prioritate de dezvoltare internationala deoarece finantarea este in scadere, iar decalajul dintre necesitatea şi resursele disponibile este in crestere.

 

Ce isi propun organizatiile internationale din domeniu?
Sa aduca planificarea familiala in centrul atentiei la nivel global.

 

Este nevoie si in Romania de un accent deosebit axat pe planificarea familiala?
Datele statistice indica ca este nevoie. In Romania inca exista un numar mare de intreruperi de sarcina in randul femeilor. Din datele statistice Romania are in 2011 o rata de 20,1 intreruperi de sarcina la 1000 femei fertile cu varsta intre 15-49 ani, in crestere fata de anul 2010. Cazurile de imbolnaviri cu sifilis, HIV s.a. plaseaza Romania tot prinre primele in UE. Rata de utilizare a mijloacelor contraceptive este una din cele mai scazute in Europa. Romania este in continuare pe primele locuri in Europa si la numarul cazurilor de cancer de col uterin si a deceselor provocate de aceasta afectiune.

Printre beneficiile pe care le poate aduce planificarea familiala in Romania pentru individ, cuplu si societate putem enumera: prevenirea unor probleme legate de sanatatea femeii prin control anual periodic: sarcina ectopica, cancerul de col uterin, mamar, chisturile ovariene; prevenirea si reducerea intreruperilor de sarcina la cerere si in conditii de risc; reducerea mortalitatii materne; reducerea cazurilor de infectari cu boli cu transmitere sexuala, prevenirea acestora; oportunitati profesionale crescute pentru familie/populatie prin alegerea momentului potrivit pentru a avea copii s.a.

 

Cum se poate face planificare familiala de calitate in Romania?
Prin informare, consiliere, educare  asupra metodelor si mijloacelor disponibile.
Prin acces neingradit a tuturor femeilor la aceste mijloace si metode.
Prin implicarea intregii comunitati in promovarea sanatatii sexuale si in reproducere.

Accentul trebuie pus pe importanta controlului anual de sanatate al femeii in prevenirea cancerului de col uterin si a altor afectiuni, pe importanta folosirii corecta a mijloacelor contraceptive, pe importanta protejarii impotriva bolilor cu transmitere sexuala, pe importanta  prevenirii sarcinilor neplanificate si a intreruperilor de sarcina in conditii de risc, pe importanta ingrijirii sanatatii femeii care doreste sa aiba un copil, pe importanta nasterilor in conditii de siguranta.
Planificarea familiala, atat in Romania cat si la nivel mondial, poate salva vieti. Aceasta este cea mai importanta concluzie care poate fi trasa si de asemenea factorul motivant pentru ca intreaga comunitate sa o plaseze din nou in agenda de prioritati.


Raluca Pascu
Director de Marketing si Dezvoltare
Fundatia Marie Stopes International Romania
www.mariestopes.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24