Articole
21-03-2014

Orice persoana care are nevoie de coaching vrea sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru gestionarea provocarilor cu care se confrunta. Pentru a alege un coach, se va intreba, in primul rand, care sunt beneficiile reale pe care le va putea observa pe parcursul sau la finalul procesului. Inainte de a lua o decizie, trebuie sa stii ca in procesul de coaching, clientul evolueaza, se dezvolta, schimba perspectiva. Coachingul este un “proces care ajuta clientul sa isi imbunatateasca semnificativ perspectiva asupra muncii si vietii sale, deblocandu-si in acelasi timp potentialul”. Aceasta este definitia federatiei International Coach Federation.

Coachingul este un proces ce faciliteaza auto-cunoasterea, identificarea punctelor forte, a resurselor de care dispune clientul si in acelasi timp este un proces prin care acesta invata sa isi utilizeze resursele si abilitatile intr-un mod nou si creativ, pentru a obtine rezultatele dorite. Implica obiective clar definite, actiune, pasi concreti facuti in directia atingerii obiectivelor asumate. Procesul de coaching are capacitatea de a ajuta clientul sa isi clarifice mult mai bine directia in care se indreapta si care este cu adevarat potrivita pentru el, scrie coaching-arc.ro.

“Inteligenta nativa, talentul si acumularea de cunostinte sau competente tehnice, intotdeauna cu valabilitate limitata, nu sunt suficiente nici in cariera, nici in viata de cuplu si familie, nici pentru protejarea sanatatii. Pentru performante mai bune, relatii mai bune, sanatate mai buna, ai nevoie sa-ti antrenezi si remodelezi continuu si cu metoda creierul. Si poti sa-l antrenezi si remodelezi pe tot parcursul vietii, asa cum au demonstrat foarte convingator neurostiintele din ultimele decenii. Eu te ajut sa-ti antrenezi si remodelezi cu metoda creierul. De multe ori, te ghidez sa faci o adevarata chirurgie plastica – noninvaziva – asupra creierului, pentru ca, pentru a ajunge la performante mai bune, relatii mai bune si sanatate mai buna, ai nevoie ”sa tai”, sa dezveti unele obisnuinte vechi de a privi, a gandi, a simti sau a face lucrurile si sa pui in loc ”implanturi”, pe care le cream sau adaptam impreuna, pornind de la experienta concreta a fiecaruia. Poate fi dureros, uneori e nevoie de ”anestezie”, ”analgezice” si ”antibiotice”, dar ce satisfactie cand ”operatia” reuseste!”, scrie Elisabeta Stanciulescu, pe site-ul personal.

Avantajele unui business coach sunt multiple. Pur si simplu, este persoana care iti ofera o alta perspectiva. “E mult mai bine cand ai un insotitor. Cineva care sa te trezeasca atunci cand te fura un peisaj frumos, visarea sau somnul ratiunii si uiti unde vrei, de fapt, sa ajungi. Sa-ti arate repere suplimentare atunci cand te blochezi intr-o intersectie sau pe o banda de circulatie. Sa te incurajeze atunci cand drumul pare prea complicat ori panta prea inalta. Sa te faca atent(a) atunci cand esti tentat(a) sa intri pe contrasens sau pe sens interzis…”, sustine Elisabeta Stanciulescu.

Procesul de coaching ajuta clientul sa treaca de la abordarea concentrata asupra problemei la abordarea mai constructiva ce se concentreaza asupra optiunilor si solutiilor de rezolvare a problemei. In coaching, accentul este pus pe invatarea din propriile greseli, nu pe invinovatire si auto-critica, clientul invata din ce nu a reusit si isi adapteaza actiunile sau gaseste modalitati diferite de a-si utilize resursele astfel incat sa obtina un rezultat diferit.  “Eu sunt insotitorul ideal pentru calatorul inteligent. Nu te judec, nu te cicalesc, nu-ti cer sa faci ce vreau eu. Te ghidez sa inveti ce ai nevoie sa inveti – in primul rand din propria-ti experienta, iar apoi din experientele altora si din cercetarea stiintifica autentica. Te ghidez sa-ti intelegi si sa-ti depasesti gandurile ”Nu se poate”, ”Nu pot”, ”Ma fac de ras”, ”Mi-e frica”, ”Mi-e lene”, ”N-am chef” … – daca vrei intr-adevar sa le intelegi si sa le depasesti”, explica Elisabeta Stanciulescu.

Poti gasi multe sfaturi despre felul in care te ajuta un coach, dar si despre stiinta si arta de a invata pentru dezvoltare pe site-ul www.elisabetastanciulescu.ro.

Foto: denisebahs.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24