Articole
13-05-2013

Cred ca am auzit in ultimii doi ani de mii de ori intrebarea: “Cum trebuie sa fie CV-ul meu ca sa fiu chemat/a la interviu?”. Si de si mai multe ori afirmatia “Degeaba trimit tone de CV-uri, nu ma cheama nimeni la interviu.”

 

Intotdeauna candidatii se gandesc ca poate angajatorul are ceva cu ei, ca poate sunt mult prea multi candidati pentru pozitia respectiva, dar nu se gandesc ca sunt la fel ca in fata unui examen, unde sunt “n” candidati pentru un singur loc. Va castiga intotdeauna cel care are ceva in plus fata de ceilalti. Pentru ca intotdeauna va exista cineva care va face diferenta si va seta standardele, de multe ori foarte ridicate.

 

Am dat mereu acelasi raspuns – nu exista retete general valabile, nu exista CV-uri care sa garanteze ca un anume angajator te va chema sau nu la interviu. CV-uri standard exista postate pe toate site-urile de recrutare, existe nenumarate modele, dar CV-ul este o carte de vizita personala, care se creioneaza pentru angajator si se personalizeaza in functie de job-ul dorit.

 

Mi-a fost mult mai simplu sa-mi raspund mie la intrebarile pe care le-am primit de-a lungul timpului, ca sa scot in relief importanta intocmirii in mod responsabil a unui CV si a unei Scrisori de intentie.

 

1. Cum trebuie sa arate un CV perfect? Exista CV-uri perfecte?

Eu nu cred in perfectiune, cred in a fi perfectibil. Deci in ceea ce priveste CV-urile, perfect nu exista. Exista insa CV-uri foarte bune, in sensul in care sunt foarte bine structurate, cuprind toate datele necesare pentru a oferi informatiile de care este nevoie pentru selectarea unui candidat, nu foarte lungi, dar suficient de detaliate. Dupa ani de zile de experienta in recrutare pot spune cu certitudine ca un CV muncit, organizat, curat, original, fara greseli, trimis directionat catre pozitia de interes, va avea mult de castigat in fata miilor de CV-uri trimise aiurea.

 

2. La ce se uita prima oara un angajator intr-un CV?

Angajatorii se uita in primul si in primul rand la motivatia candidatului pentru job-ul la care a aplicat,  dupa care ii intereseaza in mod deosebit aspectul general al CV-ului; un CV care are 5 pagini, dar nu contine nicio informatie relevanta, nu are subliniat obiectivul profesional principal al candidatului, nu este profesionist, prietenos conceput, pierde din start atentia celui care il parcurge. Un CV structurat, organizat cronologic, care respecta regulile gramaticale indiferent de limba in care este facut, insotit de o scrisoare de intentie creata special pentru job-ul respectiv, arata interes si capteaza imediat atentia angajatorului. Daca exista si un profil online al candidatului (LinkedIn, de exemplu) si link-ul apare in CV, cu atat mai bine.

 

3. Cat de important e continutul si cat de importanta forma?

Atat forma, cat si continutul sunt extrem de importante. Pentru ca CV-ul este in mare masura o carte de vizita si poate deschide, sau nu, usile angajatorului. Gandeste-te ca timpul recruiter-ului e foarte pretios si ca pentru o pozitie vede zeci, poate sute de CV-uri, de aceea CV-ul tau trebuie sa fie deosebit, dar in sensul bun al cuvantului, si sa atraga atentia astfel incat angajatorul sa-l parcurga pana la capat si sa-si extraga informatiile cheie care il califica pe candidat mai departe.

De foarte multe ori CV-urile sunt respinse din cauza aspectului, a ideilor puse dezordonat, a greselilor gramaticale. De aceea atunci cand trimiti un CV, ia-ti timp, documenteaza-te si redacteaza-l in mod responsabil.

 

4. E obligatorie fotografia?

Fotografia este obligatorie atunci cand angajatorul o cere in mod special. Cu siguranta exista pozitii in anumite companii care necesita fotografia anexata CV-ului. Pentru celelalte nu este un „must have”, mai degraba un „nice to have”. Vazand poza angajatorul se poate simti mai aproape de candidat si acesta poate inspira incredere, comparativ cu alti candidati care nu au poza. Asigura-te, insa, ca poza e actuala si ca nu e facuta in cadrul unui eveniment special sau in vacanta, in ipostaze inedite. Poza trebuie sa arate caracterul profesionist al candidatului, si nu sa fie in detrimentul acestuia. Regula aplicabila si pozelor de pe retelele de socializare. Unele sunt menite sa ramana intre prieteni.

 

5. Daca abia ai terminat facultatea si nu ai fost angajat niciodata cu ce atu-uri trebuie sa iesi in fata?

Implicarea in diverse proiecte in timpul facultatii, internship-urile, voluntariatul, entuziasmul, flexibilitatea, adaptabilitatea, inovatia, creativitatea, dorinta de a invata, disponibilitatea, asteptarile realiste vis-a-vis de job sau de partea financiara. Toti trebuie sa incepem de undeva, si multe companii prefera juniori pe care sa-i formeze. Exista foarte multe companii care ofera stagii de pregatire, unele platite, altele nu, care ulterior se pot transforma in contracte de munca. 

 

6. Cat de bine da intr-un CV voluntariatul?

Din punctul meu de vedere, care la randul meu cu asta am inceput in timpul liceului, voluntariatul nu numai ca te expune anumitor situatii reale din viata, dar te invata, iti da mai multa siguranta si stapanire de sine, iti ofera posibilitatea de a lucra in echipa, de a comunica, de a te implica in activitati diverse. In ultima instanta voluntariatul in CV poate arata ca esti flexibil si adaptabil si ca te intereseaza munca. Esenta voluntariatului consta in faptul ca nimeni nu te obliga sa faci nimic, si pentru ca faci din proprie initiativa e cu atat mai bine.

 

7. Ce valoare au intershipurile? Sunt luate in considerare?

Cu siguranta internship-urile aduc valoare adaugata candidatului, pentru ca, la fel ca si voluntariatul, acestea pot forma din punct de vedere profesional. De multe ori internii ajung sa fie angajati in cadrul companiilor respective tocmai pentru ca pe perioada desfasurarii proiectului respectiv s-au dovedit a fi extrem de eficienti si utili organizatiei. Dar as dori sa precizez aici ca internship-urile au valoare atata timp cat nu sunt facute doar pe hartie si nu doar pentru obtinerea unei adeverinte la final.

 

8. Care este greseala cea mai frecventa care apare in CV-uri?

Sublinierea obiectivelor personale in detrimentul celor profesionale, greselile de ortografie, prea multe detalii, CV prea lung, dezorganizare, font diferit, combinarea limbii engleza cu limba romana, o poza in ipostaze lipsite de profesionalism (ex.: la mare, la club).

 

9. Scrisoarea de intentie e obligatorie, chiar daca nu ti se solicita?

Un CV insotit de o scrisoare de intentie special conceputa pentru job-ul respectiv o sa fie intotdeauna mai bine apreciat decat un simplu CV. Pachetul arata interesul candidatului fata de job in sine si faptul ca acesta si-a dat silinta si a depus efort in a convinge. 

 

10. Cum abordezi un angajator daca nu exista posturi disponibile in companie?

Exista oameni care isi doresc neaparat sa lucreze intr-o anumita companie sau industrie. Cu siguranta nu trimiti un CV pur si simplu pe o adresa de e-mail luata de pe site-ul respectivei companii. Daca iti doresti neaparat sa ajungi intr-o anume companie, incerci intai sa identifici persoana care se ocupa de recrutare si coordonatele acesteia. Pasul urmator este sa-ti construiesti un CV profesionist si atragator, insotit de o scrisoare de intentie in care mentionezi ca urmaresti compania, ca este locul in care ti-ar placea sa lucrezi, ca valorile tale se muleaza perfect pe valorile companiei, si ca, desi stii ca nu exista posturi disponibile, iti trimiti CV-ul pentru ca in eventualitatea in care se iveste o oportunitate care sa-ti corespunda, sa poti fi contactat.

 

11. Ce doza de originalitate imi pot permite si care sunt limitarile in redactarea unui CV?

Eu m-as „limita” la a spune ca trebuie sa fim noi insene/insine cand concepem un CV. Traim in secolul vitezei, al tehnologiei, al creativitatii si al flexibilitatii, iar cei care au curajul sa fie sinceri, deschisi, puternici si curajosi vor avea de castigat pe termen lung. Nu mai suntem in epoca canoanelor, CV-ul trebuie sa ne reprezinte asa cum suntem la interviu, dar si asa cum vom fi si in momentul semnarii contractului de munca. Vorbim de video-CV, de Prezi, de grafica si tehnica, de o evolutie uimitoare in comunicarea cu viitorul angajator. Evident, sunt si oameni care adopta stilul clasic, dar care, in mod cert, vor trebui sa faca un pas in spate si sa lase locul celor care dau dovada de inventivitate si originalitate. Nici angajatorii nu mai sunt ce au fost odata, cauta mereu noutatea si diversitatea.

 

Si nu in ultimul rand ideal ar fi sa te pui in locul angajatorului – ce consideri ca l-ar atrage, si aici nu vorbim de fizic. Ce consideri ca l-ar convinge? Care sunt cele mai mari si importante atuuri ale tale? Ce poti oferi angajatorului, pe termen lung? Esti dispus sa faci anumite compromisuri, de exemplu sa incepi cu un salariu mai mic, si pentru cat timp? Esti flexibil si poti face naveta sau poti fi trimis in delegatii? Si altele de acest gen.

 

Nu ezita sa consulti profesionisti in domeniul resurselor umane in cazul in care ai dubii sau vrei sa afli si alte opinii in ceea ce te priveste.

 

Cu toate acestea spuse, iti doresc mult succes!!!

 

 

Autoare : Corina Neagu

Director Resurse Umane/Business & Life Coach

Absolventa de Drept, certificata CIPD (Chartered Institute of Personnel Development in Marea Britanie), membra a Colegiului Consilierilor Juridici din Romania, Coach acreditat de Noble Manhattan, cu o experienta de peste 10 ani in Resurse Umane.

www.corinaneagu.ro

www.securitas.com.ro

                                                                            

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24