Articole
10-03-2013

"Oamenii nu au nevoie de coaching pentru ca ar face ceva gresit. De fapt, de obicei lucrurile stau exact invers. In experienta mea, coachingul atrage oamenii cei mai inteligenti, cei mai orientati catre viitor, cei mai de succes pe care i-am intalnit. Oameni care realizeaza ca viata e in mainile noastre. Ca putem face ceva. Ca o putem imbunatati, transforma, ca pe orice altceva." (Mark Peysha, CEO Tony Robbins & Cleo Madanes)

 

"Un coach e cineva care iti spune ce nu vrei sa auzi, pentru ca sa vezi ce nu vrei sa vezi, pentru ca sa poti fii ce ti-ai dorit intotdeauna sa fii” (Tom Landry, coach).

 

”Puteti scrie un articol despre ce este coachingul ?” – am fost intrebata. Am refuzat initial, pentru ca abordarea mea este una mai aparte, coaching-style, insa transdisciplinara. Intre timp, m-am gandit ca tocmai aceasta diferenta poate face articolul interesant, deoarece ofera sansa unei imagini mai ample si mai nuantate asupra lucrurilor.

 

Nu exista ”coaching”, la singular. Exista multe abordari, uneori foarte diferite intre ele, asa cum exista abordari foarte diferite in practicile psihologilor, sociologilor, economistilor s.a.m.d. Unii coachi se inspira mai mult din psihologie, altii mai mult din teoria actiunii eficiente, altii din sportul de performanta ; unii vin cu o componenta filosofica sau spirituala mai accentuata, altii nu au aceasta componenta… dar nu cred ca vrei sa citesti aici un tratat despre diferitele abordari. Eu iti voi spune care e abordarea mea. Alti profesionisti iti pot spune care e abordarea lor.

 

Cand si pentru ce apelezi la servicii de coaching sau coaching-style? – cred ca aceasta este prima intrebare care te intereseaza.

 

Clientii mei de pana acum spun ca merita sa apelezi la astfel de servicii atunci cand:

 • ai apelat la alti profesionisti si nu ai ajuns la rezultate profunde, de durata;
 • ti-e greu sa te deschizi, sa vorbesti cu altii despre problemele tale, ai nevoie de incredere mare in omul cu care stai de vorba;
 • ai de toate, dar simti ca lipseste ceva, nu te simti cu adevarat implinita;
 • ai de toate, dar simti ca ceva nu mai merge si vrei sa intelegi ce se intampla;
 • vrei sa iei o decizie importanta si grea;
 • ai luat decizia, dar nu vezi foarte clar drumul mai departe;
 • esti dezorientata si vrei sa gasesti o directie, un drum al tau;
 • ai nevoie de incredere mai mare in tine insati;
 • vrei performante mai bune si relatii mai bune la munca;
 • vrei relatii mai bune in familie;
 • vrei sa gasesti un echilibru mai bun intre munca, familie si propriile tale nevoi, dorinte, visuri;
 • vrei sa contribui mai mult la binele altor oameni sau la rezolvarea unor probleme de interes general.

 

Abordarea mea este transdisciplinara.

 

Si educatia si experientele mele profesionale sunt multidisciplinare (varsta aduce si avantaje). Iar cand mi-am pus intrebarea obisnuita ”Ce produs diferit aduci tu pe piata ?”, raspunsurile au venit de la sine : multi- si trans-disciplinaritatea, plus un nivel superior de cunoastere in domenii socio-umane precum sociologie-antropologie, stiinte ale educatiei / ale formarii si dezvoltarii capitalului uman, stiinte ale familiei, filosofie. 

 

Eu nu ma auto-intitulez ”coach”. Sunt sociolog, profesor universitar. Un profesor complet atipic, care te ajuta sa inveti ce nu se preda astazi in nicio universitate: cum sa dezvolti ce ai mai bun in tine si cum sa previi sau sa rezolvi cele mai grele probleme, astfel incat sa reusesti o viata implinita.

 

Iar cand ajungi la nivelul de competenta-performanta al unui profesor universitar specializat in stiinte socio-umane, poti – si e obligatoriu, daca te respecti ca profesionist – sa creezi modele de lucru, nu doar sa folosesti pur si simplu ce au creat altii (cine nu accepta ca un profesor-cercetator roman poate crea modele la fel de eficace in practica precum cele venite ”de afara”, sa nu mai citeasca in continuare).

 

Am creat un produs unic pe piata, o metoda de dezvoltare umana, care combina flexibil resurse din coaching, consiliere, mentorat, training, educatie si cercetare calitativa, in functie de nevoile clientului. Am lansat expresia coaching-style pentru serviciile mele, si constat cu incantare ca ea apare acum si pe site-urile unor coachi cunoscuti.

 

Ce inseamna coaching-style?


Tu detii pozitia centrala in proces: ai si libertatea si responsabilitatea de a decide asupra obiectivelor tale, relatarilor tale, limbajului tau, actiunilor tale etc.

 

Coachingul e apreciativ, nu critic: esti tratata ca persoana care are capacitati si competente ce pot fi dezvoltate, nu ”defecte” care ar trebui ”reparate”. Nu esti judecata pentru eventuale limite sau greseli. Ai nevoie sa constientizezi tiparele, obisnuintele de gandire si actiune care te impiedica sa ajungi unde doresti, insa te concentrezi pe dezvoltarea puterilor – ale tale si ale partenerilor -, care te ajuta sa-ti depasesti limitele si sa-ti realizezi obiectivele si aspiratiile.

 

Urmarim sa devii tot mai stapana pe viata ta, tot mai puternica, mai autonoma, nu dependenta de mine sau de altcineva.

 

Te focalizezi pe prezent si viitor, nu pe trecut; te intorci in trecut doar pentru a descoperi acolo resurse utile pentru prezent si viitor.

 

Te focalizezi pe a face lucrurile mai bine, nu pe “hai sa ne plangem de mila”. Iti asumi respensabilitatea pentru alegerile si actiunile tale, constientizezi si iti asumi riscuri, inveti din obstacole si greseli.

 

Te focalizezi pe a descoperi si aplica solutii care ti se potrivesc in situatia data, nu pe ”retetele” de succes din bloguri, carti, conferinte etc.

 

Urmarim cresterea progresiva a performantelor, dar ne focalizam pe resursele tale reale si specifice, nu pe ce ”ar trebui sa…” si nici pe ce reusesc altii. Te intrebi tot timpul: “Ce pot face eu astazi mai mult si mai bine decat ieri ?”. Privesti atent performantele altora, dar nu cu dorinta/invidia “Vreau si eu sa ajung acolo”, ci cu gandul “Ce pot eu invata din ce face el/ea ? Ce mi se potriveste mie, in situatia mea concreta, din ce face el/ea ?”.

 

Nu te judec, nu iti predau nicio ”materie” si nu iti dau ”sfaturi”. Ascult pana inteleg. Intreb ca sa te ajut sa te intelegi tu insati. Te incurajez si te provoc intelectual, pana gasesti solutiile care ti se potrivesc. Iti ofer suport emotional ca sa aplici in practica solutiile respective. Iti ofer feedback constructiv, ca sa evaluezi rezultatele si sa adaptezi solutiile. Pana te declari satisfacuta de rezultate si capabila sa mergi inainte fara suportul meu. Dureaza ceva mai mult decat daca ti-as da direct o solutie, un sfat, insa rezultatele sunt infinit mai realiste, mai adaptate situatiei, mai profunde, mai durabile.

 

Insa eu iti mai ofer si alte resurse, care nu sunt utilizate de obicei in coaching: explicatii cu suport stiintific, ca sa intelegi mai corect lucrurile, exemple din propria experienta sau din experientele altor persoane cu care am lucrat, respectand anonimatul, sugestii, recomandari, ghiduri de observatie si alte instrumente de lucru. Toate doar cu titlul de resurse. Ti le comunic, impreuna cu argumentele mele, si atat. Te incurajez doar sa le analizezi si sa le testezi practic pe acelea care iti par potrivite. Tu decizi complet liber daca si cum anume le folosesti. Nu insist sa te conving sa gandesti sau sa faci ce iti recomand eu ; te intreb frecvent ce alegi tu sa faci si te ajut sa intelegi ce castigi si ce pierzi daca alegi una sau alta.

 

Aceasta metoda te ajuta sa-ti dezvolti capacitati transversale si transferabile – care, desi sunt recomandate insistent de toti expertii internationali in educatie si dezvoltare personala, se invata prea putin sau deloc in sistemul educational (scoli, universitati, traininguri sau alte tipuri de formare continua). Aceste capacitati constau in metode de a observa si a interpreta faptele reale, in moduri de a gandi, de a imagina şi a pune in practica proiecte proprii de actiune. Le vei folosi apoi pe parcursul intregii vieti si te vor ajuta sa gasesti solutii mai bune si cu bataie mai lunga in orice tip de alegere, decizie, activitate, de la cele profesionale la acelea care vizeaza viata de cuplu sau relatiile cu copiii.

 

Iti dezvolta optimismul, autonomia si responsabilitatea. Unul dintre principiile pe care eu le-am asumat integral este : “Start measuring your work by the optimism and self-sufficiency you leave behind” (Peter Block, coach).

 

E centrata pe unicitatea ta umana, ajutandu-te totodata sa te situezi intr-un context social dat si intr-un set de valori sociale fundamentale. Nu te vei simti niciodata cu adevarat fericita si implinita daca te concentrezi doar pe propriile dorinte si alegeri, ignorand sau dispretuind valorile, ori alegerile altora, ori interesele sociale generale.

Abordeaza viata ta sistemic, ecologic si pe termen lung.  Te ajut sa vezi lucrurile in contextul de ansamblu al vietii tale, in contextul lor social si in perspectiva. In cautarea solutiilor, te stimulez sa tatonezi cat mai multe oportunitati si resurse, interioare si exterioare, si sa reflectezi la cat mai multe consecinte, pe termen scurt, mediu si lung, asupra ta si asupra persoanelor semnificative pentru tine.

 

Integreaza cercetarea stiintifica de cel mai inalt nivel in analiza problemelor, cautarea solutiilor si desfasurarea intregului proces. Eu am o experienta de aproape 20 ani ca cercetator cu activitate internationala ; citesc multa literatura stiintifica de prima mana, nu doar articole si carti de popularizare, care distorsioneaza adesea procesele si rezultatele de cercetare.

 

 

Nu urmarim obiective psihoterapeutice : beneficiarii serviciilor de coaching sau coaching-style sunt persoane considerate normale psihic. Totusi, multi clienti mi-au marturisit ca progresele realizate in autocunoastere, in intelegerea relatiilor lor cu ceilalti semnificativi si in atingerea obiectivelor pe care si le propun au si o functie psihoterapeutica implicita. Indeosebi pentru acele forme usoare si moderate de depresie asociate cu lipsa de incredere in sine, cu episoade repetate de nemultumire fata de viata proprie, cu stresul ca nu e timp suficient pentru toate, ori cu relatii tensionate cu membrii familiei si colegii de munca.

 

 

Altfel spus, serviciile coaching-style ajuta la prevenirea unor episoade depresive, la mentinerea si intarirea sanatatii mentale si emotionale. Toti clientii mei spun ca vederea/gandirea mai clara si mai profunda, increderea si echilibrul sunt primele lucruri pe care le-au castigat in programul urmat. Pe unii i-am auzit spunand: “Eu mi-am cumparat linistea aici”; sau “Eram ca o mare in furtuna, acum ma plimb pe tarm si privesc marea”; sau chiar “Daca nu erai tu, acum as fi fost cu capul intr-un zid” … Unii clienti au acceptat sa mearga la programe de psihoterapie calificata (de care nici nu voiau sa auda pana atunci), incurajati de rezultatele obtinute in cursul programului nostru.

 

 

Una dintre cliente si-a ameliorat semnificativ, in cadrul programului nostru, sanatatea fizica, afectata grav de stres (o boala a coloanei vertebrale a condus-o la Viena, unde un medic i-a recomandat sa lucreze la gestiunea stresului).

 

Nu astepta de la mine sfaturi, nici informatie “ca la scoala”. Nici tu, nici eu si nimeni altcineva nu le stim pe toate. Impreuna, insa, putem genera intrebari mai profunde, raspunsuri mai curajoase si solutii mai potrivite.

 

Intrebarile, procesul de cautare a raspunsurilor si cadrul conversational, ”atmosfera” creata sunt instrumentele fundamentale intr-un program de coaching sau coaching-style.

 

Combinatia transdisciplinara pe care o practic eu le poate parea unora bizara, chiar ilegitima. Argumentele mele sunt simple.

 1. Clientul care cauta un profesionist care sa-l ajute sa-si realizeze obiectivele este interesat sa primeasca resurse cat mai multe si mai adecvate nevoilor sale. ”Eticheta” pe care o poarta serviciul pe care il cumpara conteaza doar ca instrument de marketing si, poate, ca justificare contabila.
 2. Cei mai eficace coachi din sportul de performanta sau din muzica de inalt nivel impletesc intotdeauna postùrile: sunt si coachi (in sensul restrans al termenului), si consilieri, si traineri, si mentori, si profesori, uneori chiar prieteni pentru sportivii si artistii cu care lucreaza.
 3. Intr-o lume in care multi-, inter- si trans-disciplinaritatea sunt tot mai apreciate, e neprofesionist si complet neproductiv sa ne “batem” pentru granite rigide ; as spune chiar ca e un semn de ignoranta.
 4. Esenta coachingului este deschiderea mentala, iar daca vreun coach nu accepta, nu cauta si nu invata din modele alternative nu e un coach autentic, oricate certificari ar avea si de orice asociatie sau institut ar fi fost eliberate.

 

S-a intamplat ca numele metodei mele de lucru sa fie DACI, dupa etapele sale principale : discrepanta (problema) ; autoobservatie reflexiva asistata ; capitalizarea experientei ; investirea capitalului de experienta in noi proiecte. Gasiti mai multe detalii la : http://elisabetastanciulescu.ro/ce-aduc-nou/interdisciplinary-coaching-style-lifelong-learning/

 

Autoare:  Elisabeta Stanciulescu

 

E licentiata in filosofie si doctor in sociologie. A construit o cariera academica pana la pozitia de profesor universitar, conducator de doctorat. In 2008, a ales sa plece din invatamant si si-a deschis  propria afacere, oferind servicii de dezvoltare umana, atat pentru persoane fizice si familii, cat si pentru antreprenori, manageri si echipe. A creat si foloseste o metoda de lucru transdisciplinara, unica pe piata – modelul DACI – care combina secvente de coaching, consiliere, mentorat, training, educatie si cercetare calitativa. 

 

http://elisabetastanciulescu.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24