Articole
17-02-2014

Peste 30 de ani vor mai exista doar doua tipuri de slujbe, explica Marc Andreessen, cofondatorul al companiei Netscape si al fondului de venture capital Andreessen Horowitz. „Raspandirea computerelor si a Internetului va imparti angajatii in doua categorii: cei care spun computerelor ce sa faca si cei carora le spun computerele ce sa faca”, sustine acesta. Andreessen spune ca nu va mai exista o clasa mijlocie, conform descopera.ro.

David Autor, un economist de la MIT, spune ca automatizarea reflecta deja acest lucru. „Robotii inlocuiesc tot mai multe slujbe ale clasei mijlocii — pot fi contabili, operatori de ghiseu, agenti de check-in — insa nu sunt foarte buni la sarcini precum curatatul toaletelor. In mod ironic, activitatile care s-au dovedit mai usor de automatizat nu sunt cele care necesita cele mai putine competente. E mai usor sa pui un computer sa joace sah, decat sa-l pui sa spele vase”, spune Autor.
Pentru a se pregati pentru cele mai cautate joburi ale viitorului, Andreessen spune ca tinerii de astazi trebui sa aiba in minte doua cuvinte: "study STEM" (science, technology, engineering and math). Acronimul STEM denota cele patru domenii de viitor in viziunea lui Andreesen: stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. In cazul profesiilor liberale, doar cei ce exceleaza se vor puta considera norocosi: autorii, muzicienii si regizorii ale caror opere devin best-seller, la nivel global.

Daca aceasta este proiectia pentru un viitorul urmatoarei generatii, Business Insider da o lista a celor mai cautate si mai bine platite joburi din viitor, joburi ce exista deja si vor avea un potential la fel de mare. Potrivit expertilor in domeniu, printre care si autorul cartii Communicating With the Future, Thomas Frey, cele mai cautate joburi vor fi:

Hacker etic
Functia aceasta exista si a fost creata pentru oameni foarte bine pregatiti in domeniul ciberneticii. Companiile angajeaza experti care sa atace platformele si sistemele companiei pentru a identifica problemele existente la masurile de securitate si a preintampina atacul altor hackeri.

Chimist alimentar
Un chimist alimentar are sarcina de a dezvolta si imbunatati gustul si textura mancarii. Avand in vedere cresterea numarului de locuitori ai planetei, agricultura nu va fi suficienta pentru producerea hranei. Aceasta va trebui sa fie suplinita majoritar din componente chimice de sinteza.

Epidemiolog
Profesionisti esentiali in medicina, epidemiologii descopera cauze pentru diverse afectiuni si boli, analizeaza tehnici si proceduri de sterilizare si efectueaza in mod continuu cercetari pentru noi tratamente. Lucreaza pentru spitale, companii farmaceutice si laboratoare de cercetare. Rolul lor va fi esential in descoperirea tratamentelor si noile metode de tratament.

Ingineri front-end
Cand apesi un buton pe un website, te duce in alta pagina. Desi pare foarte simplu, exista cineva care trebuie sa programeze butonul ca sa faca acest lucru, ceea ce e mai complicat decat s-ar putea crede. Inginerii front-end creeaza ceea ce noi vedem online in fiecare zi. In afara procedurilor de codificare, necesare pentru acest job, dezvoltatorii front-end trebuie sa aiba idei si viziuni despre ce va functiona cel mai bine pentru un utilizator web.

Foto: business2community.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24