Articole
29-05-2015

Capitalul in secolul al XXI-lea, scrisa de economistul francez Thomas Piketty, „este cea mai importanta carte a secolului”, scrie revista Esquire, iar Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a  descris-o drept „un volum cu adevarat superb” si „o lucrare extraordinara […] cu siguranta cea mai importanta carte economica a anului, daca nu a deceniului”.

 

Repartitia avutiilor este una dintre chestiunile cele mai arzatoare si mai dezbatute in prezent. Dar ce se stie cu adevarat despre evolutia acesteia pe termen lung? Dinamica acumularii capitalului privat conduce oare in mod inevitabil la o concentrare din ce in ce mai puternica a avutiei si a puterii in cateva maini, asa cum a crezut Marx in secolul al XIX-lea? Sau poate fortele echilibrante ale cresterii, ale concurentei si ale progresului tehnic conduc in mod spontan la o reducere a inegalitatilor si la o stabilizare armonioasa, in etapele avansate ale dezvoltarii, asa cum gandea Kuznets in secolul XX? Ce se stie despre evolutia repartizarii veniturilor si a patrimoniilor incepand din secolul al XVIII-lea si ce invataminte se pot trage pentru secolul XXI?

 

Unii sunt de parere ca inegalitatile se vor adanci in continuare, intr-o lume din ce in ce mai nedreapta. Altii cred ca asistam in prezent la o reducere naturala a ecarturilor si ca orice interventie ar risca sa perturbe aceasta tendinta armonioasa.

 

Rezultatul a cincisprezece ani de cercetari, studiul lui Thomas Piketty, cel mai ambitios intreprins vreodata pe aceasta tema, se sprijina pe date istorice si comparative mult mai vaste decat orice lucrare anterioara. Extins pe durata a trei secole si pentru douazeci de tari, studiul ne schimba in intregime intelegerea dinamicii capitalismului, situand contradictia fundamentala a acestuia in raportul dintre cresterea economica si randamentul capitalului.

 

Daca raspandirea cunostintelor apare drept forta principala de egalizare a conditiilor pe termen lung, in prezent, cresterea rapida a celor mai mari salarii si mai ales concentrarea extrema a patrimoniilor ameninta valorile meritocratiei si ale justitiei sociale a societatilor democratice. Extragand din experienta secolelor trecute lectii pentru viitor, Thomas Piketty ne  arata ca exista mijloacele pentru a inversa aceasta tendinta.

 

O carte provocatoare, impresionant de bogata in informatii, care ne simplifica extraordinar de mult intelegerea istoriei economice si ne pune fata in fata cu lectii dure privitoare la timpurile pe care le traim.

 

Thomas Piketty, director stiintific al Scolii de Inalte Studii in Stiintele Sociale si profesor la Scoala de Economie din Paris, este autorul a numeroase studii de istorie si teorie, pentru care a primit, in 2013, Premiul Yrjö Janhsson din partea Asociatiei Economice Europene.

 
Mai multe informatii despre aceasta carte puteti gasi aici: http://www.litera.ro/index.php/capitalul-in-secolul-xxi.html  

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24