Articole
05-06-2013

Cautarea confortului a fost una dintre prioritatile omenirii in ultimii zeci de ani. Cele mai mari inventii (vorbesc aici despre televizor, telefon, automobile si internet) au venit ca urmare a cercetarilor intense, avand ca scop principal acela de a simplifi ca, ajuta si spori confortul oamenilor. Zona de confort era una dorita si special construita, pentru ca, prin aceasta simplificare, se presupunea ca oamenii vor castiga timp pentru lucruri importante, care sa le aduca valoare, cum ar fi: cunoasterea, evolutia etc.
 

Obisnuinte
 

Cu toate acestea, confortul mai degraba a exacerbat rutina decat sa propuna o baza solida pentru activitati intelectuale. Astfel, preferam sa cautam rezumate pe internet decat sa citim cartea, alegem sa ne cumparam sisteme de navigare decat sa gandim trasee optime pentru a ajunge la destinatie. Nu militez impotriva evolutiei. Dimpotriva, cred ca toti ne bucuram de aceste inventii. Intrebarea mea este insa urmatoarea: cand ne vom da seama ca folosirea lor automata si permanenta nu ne mai sporeste confortul, ci rutina, plafonarea, si ca, in final, se transforma in disconfort?
 

Ma gandesc cum la fiecare inceput de an, in ianuarie/februarie, avem obiceiul de a ne seta niste obiective, pentru ca dupa  cateva luni sa ne reintram in vechiul rol (intalnesc situatia aceasta destul de frecvent). Aceste obiective presupun, de obicei, niste schimbari in stilul de viata care ne fac sa iesim din zona de confort construita. Sa facem sport, sa citim mai mult, sa mancam mai sanatos se numara printre cele mai des intalnite. Ne tinem de ele cateva luni, dupa care recadem in zona noastra de confort, unde lucrurile sunt previzibile si usor de gestionat.
 

Am comparat definitia din DEX a cuvantului „confort” − totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda si igienica − cu ceea ce intelegem noi acum prin confort sau cu noua definitie la care am ajuns in 2012: totalitatea conditiilor materiale care simplifica stilul de viata, ajuta la crearea unei false sigurante si imprima un ritm constant, monoton si calm de viata. Cu totii avem momente in viata cand starea de confort este tot ce cautam sau ne dorim – fie ca venim dupa o perioada de schimbari care ne-au scos de pe un drum lin, fie ca suntem de parere ca am atins un nivel al existentei cand ne putem permite sa spunem ca e de ajuns…
 

Intrebarea pe care v-o lansez este: ce-i face pe unii dintre noi sa fie intr-o permanenta cautare pentru a iesi din zona de confort? ce-i face pe unii dintre noi sa se expuna constant unor situatii ambigue, complexe si care le ridica nivelul de anxietate si nesiguranta? ce-i face pe unii dintre noi sa fie intr-o stare de disconfort atunci cand sunt in zona de confort?

 

Schimbare de perspectiva
 

Cunosc oameni, probabil ca multi dintre voi, care muncesc in aceeasi companie de mai mult de opt sau zece ani si care sunt perceputi de ceilalti ca fiind niste  specimene aparte, incapabili sa iasa din zona de confort si care se complac intr-o rutina a lor, refuzandu-si alt tip de experiente. M-as uita dintr-o alta perspectiva la acesti oameni. M-as uita la evolutia lor, m-as uita la promovarile lor pe orizontala, m-as uita la cei cu care interactioneaza si la cum arata o zi normala pentru ei.


Continuarea articolului poate fi citita pe:  

 
http://www.managerexpress.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24