Articole
29-02-2016

Dupa absolvirea Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (2010), Ioana Nicolescu a urmat la Universitatea TU Delft cursurile de master din cadrul departamentul Heritage&Architecture (Interventii în cladiri existente). Ulterior experientei profesionale acumulate in Rotterdam si Bucuresti, a fondat biroul POLYSEMY in anul 2015.

 

Adina David, Femei in Afaceri: Ai infiintat POLYSEMY impreuna cu partenerul tau, Liviu Teodorescu, in anul 2014. Spune-ne de ce v-ati hotarat sa porniti pe cont propriu si cum ati inceput.

 

Ioana Nicolescu: Orice arhitect se gandeste sa isi conduca propriul birou, asta este natura liberala a profesiei si poate motivul principal prin care arhitectura se diferentiaza de alte profesii. Suntem norocosi ca putem sa operam pe cont propriu si ca avem sansa sa transformam o munca intelectuala in realitate, acesta fiind si motivul principal pentru care am pornit POLYSEMY.

 

A.D.: Ce poti spune despre domeniul arhitecturii in Romania? Ce ti-ai dori sa se schimbe?

 

Ioana Nicolescu: Business-ul de arhitectura in Romania este la fel ca orice alt business in tara asta. Schimbarile mari ar trebui sa fie legate exclusiv de modul cum se fac afacerile in Romania. Pe scurt, ar trebui sa ne concentram mai mult pe calitatea produsului final, cat si pe disciplina de a dezvolta relatii pe termen lung cu partenerii de afaceri. Legat specific de arhitectura, observam o lipsa de experienta a publicului in lucrul cu arhitectii, ceea ce este perfect normal deoarece arhitectura in Romania, ca disciplina liberala, este inca tanara si in formare.

 

A.D.: Care a fost cel mai mare obstacol de care te-ai lovit pana acum? Care au fost solutiile pe care le-ai gasit pentru a trece peste el?

 

Ioana Nicolescu: In fiecare zi avem parte de obstacole, este incredibil de dificil sa operezi independent. In acelasi timp nevoia de a fi independent iti da intotdeauna cele mai bune solutii, oricare ar fi dificultatea.

 

A.D.: Care au fost cele mai importante avantaje de care te bucuri de cand ti-ai inceput propria afacere?

 

Ioana Nicolescu: Cea mai mare satisfactie o ai atunci cand realizezi ca esti in control asupra ideilor tale.

 

A.D.: Cu cati bani ti-ai inceput afacerea? Ai avut nevoie de finantare sau te-ai descurcat cu fonduri proprii? Daca da, cum ai facut rost de finantare?

 

Ioana Nicolescu: Biroul a inceput prin fonduri proprii, a fost si este finantat incremental in functie de nevoi. Nu ai nevoie de multi bani ca sa incepi un birou de arhitectura. Noi nu am tras o linie pentru a vedea cat am investit, dar as spune ca pana acum am avut nevoie de cateva mii de euro pentru a incepe. Din pacate procedurile de finantare in Romania sunt inca mult prea anevoioase si duc la un consum inutil de energie pe care preferam sa il investim in proiectele noastre.

 

A.D.: Ce faci ca sa ajungi la publicul tau? Care sunt metodele de promovare pe care le preferi?

 

Ioana Nicolescu: Este practic imposibil sa stabilesti un business plan pentru o astfel de afacere cel putin la inceput cand lucrurile sunt destul de neclare si cand te lovesti de lucruri pentru prima data. Nu credem in metodele clasice de promovare deoarece aici sunt ineficiente, fiind un domeniu care este sustinut aproape exclusiv pe baza de reputatie si recomandari. Munca noastra este cea mai buna metoda de promovare.

 

A.D.: Care sunt lucrurile care diferentiaza POLYSEMY de alte companii similare?

 

Ioana Nicolescu: Toate birourile de arhitectura sunt, pana la un punct, la fel. Spun asta pentru ca si eu si Liviu am lucrat atat aici, cat si in Olanda. Singurul lucru care le diferentiaza este disponibilitatea oamenilor de a renunta la confort, de a fi sinceri cu ceea ce fac, de a intelege ce fac si de a se imersa in munca de arhitect care este necrutatoare.

 

A.D.: Care sunt planurile de viitor pentru POLYSEMY?

 

Ioana Nicolescu: Pe viitor ne asteptam la o crestere suficienta pentru a putea angaja oameni talentati care sa ne ajute sa ducem proiectele noastre la nivelul urmator.

 

http://www.polysemy.eu/

 

Interviu realizat de Adina David

PR Manager Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24