Articole
09-11-2015

“In afaceri nu primesti ceea ce meriti, primesti ceea ce negociezi.” – Chester L. Karrass

 

Negocierea a aparut odata cu oamenii, in momentul in care ne-am dorit ceva de la o alta persoana. Normal, fiecare a incercat sa obtina cat mai mult. De asemenea e probabil ca in acele vremuri istorice, finalul sa nu fi fost mereu pasnic, dar primii pasi fusesera facuti. Odata cu timpul si experienta acumulata s-a identificat si o metoda de organizare care sa usureze desfasurarea evenimentului. Si, cel mai important, s-a inteles ca negocierea nu inseamna doar targuirea intre parti, ci contine si alte elemente cel putin la fel de importante.

 

1. Pregatirea negocierii – este foarte important sa ajungi la masa de discutie foarte bine pregatit referitor la ce poti oferi si ce impact vor avea deciziile asupra ta si a organizatiei tale, dar si referitor la situatia interlocutorului tau. Cu cat esti mai bine pregatit cu atat scad sansele de esec si elimini eventualele surprise.

 

2. Stabilirea agendei – in aceasta etapa se vor stabili motivul intalnirii, subiectele pe care le veti discuta, eliminarea unor eventuale situatii care pot influenta desfasurare (sosirea unei alte persoane decat cea stabilita) si regulile de baza care vor conduce discutia. Este un moment in care e nevoie sa se discute clar, sincer si, mai ales, sa ascultam atent ce ni se spune de catre interlocutori.

 

3. Clarificarea scopurilor – se realizeaza prin propunere si contra propunere. Fiecare dintre parti isi va prezenta punctul de vedere foarte clar.

 

4. Negocierea propriu-zisa – cunoscandu-se scopurile si situatiile celor doua parti, acesta este momentul in care se fac concesii de ambele parti. Este important sa stim efectul concesiilor asupra organizatiei noastre si sa nu facem o concesie unilateral. Putem sa folosim cuvantul „daca” foarte des, cu sensul de „daca tu poti..., eu o sa fac...”. In aceasta etapa pot fi identificate si o serie de tactici care pot inclina balanta, este important sa le identificam si sa stim sa ne aparam de ele si nu sa le folosim si noi. Cuvantul cheie al acestei etape ar trebui sa fie “corectitudine”.

 

5. Stabilirea unei solutii comune – dupa ce ambele parti au expus punctele de vedere, s-au facut concesiile necesare si s-a stabilit un rezultat acceptat de ambele parti se ajunge la o intelegere. Este momentul in care tot ce s-a stabilit se sumarizeaza si se pune pe hartie. Nu e nevoie sa fie un contract, dar macar o minuta semnata de ambele parti e necesara. De asemenea, trebuie sa se stabileasca si termenele pana la care se va si actiona. E nevoie de atentie la aspectele culturale in alegerea documentelor semnate.

 

6. Implementarea – stabilirea unei intelegeri nu rezolva nimic daca nu se trece si la actiune. Perioada de implementare este cruciala in realizarea obiectivelor stabilite impreuna. Urmati si asumati-va pasii stabiliti, iar in cazul in care situatia se schimba invitati-va partenerul la o noua runda de negociere daca este necesar si gasiti o cale de a mentine intelegerea si in noile conditii.

 

Stabilirea unui cadru corect al negocierii trebuie sa ia in calcul multe aspecte, fiecare din cei sase pasi isi joaca rolul principal in functie de momentul la care ne aflam si fiecare dintre acesti pasi poate duce la esec daca nu primesc importanta si timpul necesar de realizare. Fara pregatire nu vom sti exact ce avem de facut sa imbunatatim organizatia pe care o reprezentam, iar fara o agenda clara ne vom rataci ca intr-o expeditie in necunoscut fara harta. Stabiliti totul clar, propunerile proprii sa fie cat mai la obiect si, de asemenea, fiti atenti la contra-propuneri. In cadrul negocierii propriu-zise avem nevoie de toti pasii dinainte si o atentie sporita la concesiile proprii si cele ale partenerului de discutie. Iar finalizarea unei intelegeri in scris si implementarea acelor pasi stabiliti fac diferenta intre o negociere de succes sau o pierdere de timp intr-o dezbatere.

 

Exista, de asemenea, sanse mari ca procesul sa fie influentat de diferentele culturale ce apar in organizatii. Suntem intr-o piata libera si ne intalnim cu corporatii si organizatii venite in Romania din diverse zone ale lumii. O cercetare a diferentelor de abordare in negociere bazat pe mentalitate si cultura ne poate salva de la a face anumite greseli.

 

Datorita celor mai putin de 20 de ani de cultura capitalista din Romania, nu putem identifica un stil de negociere specific. Cultura de afaceri si principiile pietei libere au fost mai degraba aduse pe piata noastra de catre companiile care au investit aici. Asta a facut ca in Romania stilul de negociere al oamenilor implicati in acest proces a fost influentat de cultura companiei care l-a pregatit. Avantajul nostru este ca am putut sa intram in contact cu mai multe culturi de negociere, astfel reusind sa ne adaptam mult mai usor in situatii importante.

 

Foto: simpson-moore.com

 

Autor: Mihai Chiratcu

Editor colaborator Femei in Afaceri

chiratcumihai@gmail.com

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24