Articole
09-10-2015

Cred ca fiecare dintre noi si-a pus aceste intrebari macar o data. Bineinteles, exista atat argumente pro cat si argumente contra. Societatea romaneasca este deosebit de eterogena, astfel ca unele persoane vor aprecia foarte mult “umbrela” de angajat sau asa-zisa siguranta pe care o ofera mediul corporatist, pe cand alte persoane sunt mai degraba antrenate de oportunitatile din piata si nu mai pot concepe sa munceasca in calitate de angajati in afacerea altcuiva.

 

Business-ul meu sau business-ul altcuiva?

           

O intrebare foarte interesanta! Un raspuns poate fi: “Ambele!”. De ce? Pentru ca poti avea un job si, in acelasi timp, poti avea si o mica afacere proprie. Poti transforma o pasiune, cum ar fi fotografiatul la evenimente, intr-un mic business placut si profitabil. Cata vreme nu interfereaza una cu alta si nu exista conflicte de interese, go for it!

 

Un alt raspuns poate fi: “Intai business-ul altuia, apoi business-ul meu!”. E o mare ocazie sa inveti tot ce ai nevoie, fara riscuri majore. Te poti perfectiona, poti invata din greseli, si, atunci cand vine momentul start-up-ului tau, vei fi mai bine pregatit si mai sigur pe tine.

 

In concluzie, cata vreme inveti incontinuu si esti multumit de ceea ce ti se ofera, poti prefera sa lucrezi in business-ul altcuiva, insa nu uita vechiul proverb “Nu risti, nu castigi!”.

 

Angajat sau antreprenor?

 

Angajatul are un program fix si atributii limitate, indiferent de pozitia pe care o ocupa in companie. Angajatul are un sef care ii traseaza task-uri si ii stabileste KPI-urile. De asemenea, angajatul are o putere de decizie limitata si, mai mult, cretivitatea ii este limitata la procedurile companiei. Depinde ce vrei de la viata, zic eu. Poti fi fericit toata viata cu statutul de angajat si sa pleci in mult mai multe concedii decat un antreprenor. Dar nu uita, game changer-ii nu au venit niciodata din randurile angajatilor. Cum spuneam, depinde ce iti doresti de la viata si de la tine.

 

Antreprenorul munceste foarte mult. De cele mai multe ori, vine primul la lucru si pleaca ultimul. Cateodata, cand sunt probleme cu cash-flow-ul, plateste salariile angajatilor sai, insa el nu isi ia salariul in luna respectiva. Antreprenorul raspunde de productivitatea angajatilor sai la serviciu si de fericirea lor in afara serviciului. O marire de salariu, un bonus, un cos de Craciun sau de Paste, un antreprenor adevarat isi respecta oamenii si ii motiveaza astfel incat sa scoata cele mai bune rezultate. Trebuie sa fie un adevarat exemplu pentru ei, sa le castige respectul si sa ii determine sa vada afacerea ca pe afacerea lor, care merita timpul si atentia cuvenita. Un lucru e cert, antreprenorul nu sta niciodata “la caldurica”. Plateste taxe si invarte economia.

 

Siguranta sau risc?

 

Aici lucrurile sunt putin ciudate din punctul meu de vedere. Siguranta la locul de munca poate sa fie o himera, intrucat se pune urmatoarea intrebare: “Esti in siguranta cata vreme altcineva decide pentru tine?”, “Esti in siguranta cand performantele tale sunt trasate de superiorul tau?”. Adevarul este ca, fiind angajat, siguranta este cat de sigur este mersul pe sarma. Esti in siguranta daca nu cazi. Plasa de siguranta nu prea exista. Trebuie sa te supui unor norme interne, sa respecti cu strictete procedurile si... sa nu cazi de pe sarma. Personal consider mai degraba un risc sa decida altcineva pentru tine si sa iti stabileasca obiectivele, tinand cont si de opinia ta, dar mai mult de targetul setat de superiorul lui, trasat de superiorul lui s.a.m.d.

 

Riscurile pentru antreprenori exista la tot pasul. Dar consider ca asta este o parte din farmecul acestui drum. Cazi, te ridici, o iei de la capat, invatand noi moduri de a esua pana cand ajungi sa ai succes. E un joc al nervilor si al rabdarii. Milionul de euro nu se face peste noapte, milionul de euro se munceste din greu, contrar zvonurilor. Cu toate astea, trebuie sa fii atent pentru ca este in joc viitorul tau si al angajatilor tai. O scapare poate avea efecte nebanuite. Parerea mea este ca cel mai mare risc al antreprenorului este sa se dea batut, sa renunte la o idee prea devreme sau, de ce nu, prea tarziu. Odata ce ai apucat-o pe calea antreprenoriatului, fii pregatit pentru o cursa-maraton, pregateste-te sa devii un adevarat globetrotter pentru sine si pentru persoanele pe care le influentezi zilnic. Si, mai presus de toate, fruntea sus!

 

Foto: www.wolterskluwercentral.com.au

 

Autor: Andrei-Marius Brinzea

brinzea.andrei@gmail.com

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24