Articole
12-02-2014

Rodica Seward nu si-a abandonat nicio clipa pasiunea pentru arta si a demonstrat ca ratiunea imbinata cu interesul si, mai ales, cunostiintele despre arta pot dezvolta un business de succes. Astazi, ea este directorul celei mai cunoscute case de licitatii din Franta, TAJAN, ce concureaza cu nume puternice din lumea artei, precum Christie's sau Sotherby's. Desi, drumul ei parea la inceput cu totul altul, avand o cariera promitatoare in domeniul financiar, Rodica Seward  nu a ezitat nicio clipa sa isi urmeze pasiunea.

A plecat din Romania, impreuna cu familia sa, pe cand era adolescenta, lasand in urma un regim comunist, care cu siguranta i-ar fi umbrit dezvoltarea. Ajunsa in America si-a luat diploma in arhitectura si design urban la Universitatea Columbia, lucrand o buna parte din tineretea sa, impreuna cu celebrul arhitect Philip Johnson, ca apoi sa obtina si un MBA la aceeasi universitate, conform Tajan.com. „Am lucrat 20 de ani in domeniul bancar. Dar hobby-ul meu si pasiunea mea au fost arta si designul, iar Sambata era ziua dedicata galeriilor de arta”, explica Rodica Seward.

A inceput sa colectioneze obiecte de arta pe cand locuia in New York si nu arta moderna, cum ar fi fost de asteptat, ci piese chinezesti vechi. Primul astfel de obiect cumparat a fost o masa Ming, pe care inca o pastreaza in apartamentul sau din New York, urmand ca apoi sa colectioneze piese din portelan chinezesc.

Desi avea o cariera bine cladita in lumea finantelor, Rodica Seward a preferat sa se intoarca la vechea sa pasiune. Cu mai bine de 10 ani in urma, a cumparat cea mai cunoscuta casa de licitatii din Franta. In acea perioada lucra pentru grupul Louis Vuitton Moet Hennessy, iar directorul grupului Bernard Arnault, cumparase casele de licitatii Phillips si TAJAN. Investitia se dovedise un esec. Pentru ca pierdea foarte multi bani, Bernard reuseste sa vanda casa Phillips, dar TAJAN era un nume cunoscut in Franta, iar el era francez. Bernard ii propune Rodicai Seward sa cumpere TAJAN, iar aceasta incurajata de copiii sai accepta oferta.

Casa de licitatii TAJAN era cunoscuta atunci pentru vanzarile obiectelor de arta si decorative, destul de vechi ceea ce limita foarte mult numarul potentialilor clienti. Rodica Seward este cea care adauga domeniile in care a putut sa isi puna in practica atat cunostiintele, cat si priceperea, precum arta moderna si contemporana, ceea ce a dus la un echilibru al licitatiilor.

Pentru a aduce TAJAN la acelasi nivel competitional cu nume precum Christie's sau Sotherby's, Rodica Seward si-a folosit toate abilitatile de antreprenor financiar, colectionar pasionat, o doza mare de ambitie si dorinta de perfectiune, dar si o proprie lista de clienti, construita in anii in care lucra in domeniul bancar, cu avantajul ca multi dintre acestia ii erau prieteni.

In 2004 reuseste o vanzare spectaculoasa a intregii colectii a lui Julien Levy, un pionier al suprarealismului pe piata americana. Rodica Seward descopera printre lucrarile nesemnate din colectie cateva opere majore ale lui Arshile Gorky, care fusesera total ignorate de competitorii sai. Acesta este momentul in care casa TAJAN devine din nou un punct de referinta in lumea artei.

Incursiunea Rodicai Seward in lumea artei este un paradox: liciteaza operele de arta, dar este totodata si un colectionar impatimit. In biroul ei pot fi gasite opere de arta semnate de artisti si pictori consacrati, dar si lucrari ale tinerilor artisti din Romania. Mai mult decat atat aceasta sustine arta romaneasca prin licitatii precum Cluj 2, tinute chiar la Paris, pentru a promova operele si tinerii talentati.

Foto: kai-juenemann.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24