Articole
15-02-2014

Neintelegerea sau necunoasterea diferentelor culturale si de mentalitate se pot transforma in bariere de comunicare in afaceri. Consultantul Madalina Antohe, executive manager al J'Info Training, explica, pentru realitatea.net, care sunt cele mai importante reguli de protocol pe care este bine sa le cunosti atunci cand faci parte din mediul de afaceri.

In prezentarea insotitorilor, intr-o intalnire oficiala, regula general valabila este ca persoanele cu statut sau rang inferior sa fie prezentate superiorilor, nu invers. Daca diferentele sunt date de varsta, angajatii mai tineri sunt prezentati persoanelor mai in varsta.

In conferinte, este recomandata mentinerea unui ton echilibrat. Discretia este foarte apreciata, in schimb un comportament zgomotos este echivalat cu impolitetea si lipsa de educatie.

Se recomanda ca folosirea prenumelui partenerului de dialog sa nu fie facuta la prima intalnire sau sa fie facuta doar la cererea acestuia. Daca americanii folosesc prenumele imediat dupa ce s-au facut prezentarile, ca semn al prieteniei, in alte culturi, ca cea europeana, folosirea prenumelui de la primul contact este adesea considerata lipsa de respect.

Tinuta trebuie adaptata in functie de eveniment. In principiu, la o intalnire de afaceri se asteapta ca barbatii sa poarte costum, iar femeile sacou si pantaloni sau fusta, ori o rochie office.

Inmanarea cartilor de vizita nu se face catre un numar mare de participanti pentru ca scade valoarea gestului in ochii acestora. Cartea de vizita se ofera unei persoane cu care chiar doresti sa ramai in contact.

Foto: everydaylife.globalpost.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24