Articole
06-04-2014

Invaluite intr-o aura medievala, cu stradute pitoresti si cladiri de secol XV, extrem de bine intretinute, orasele Bruges si Gent ofera vizitatorilor o atmosfera de poveste, cu legende ce surprind la orice pas. Desi legate printr-o istorie comuna, atat Bruges, cat si Gent se lupta inca pentru titulatura de cel mai frumos oras medieval al Belgiei.

 

Orasul Bruges, denumit si „Venetia de Nord”, reprezinta un amestec fermecator de legenda si arta  oferind la fiecare pas un loc nou de descoperit. Strabatut de numeroase canale, Bruges are un farmec aparte, mai ales daca este vizitat printr-o calatorie cu barca. Numai asa se pot vedea cel mai bine multimea de cladiri construite in stil gotic si baroc, adevarate bijuterii arhitecturale, dar si casele frumos aliniate, asemenea multor orase flamande. La prima vedere, Bruges seamana cu decorul unui teatru, pastrat din timpuri stravechi, cu regi si printese, cu povesti invaluite de legenda, cu dantelarese care prin talentul si maiestria lor au transformat orasul intr-o citadela a dantelelor, unde aerul este mereu insotit de mirosul de ciocolata proaspata.

 

Toti cei care viziteaza orasul, nu pot ramane indiferenti farmecului acestui oras cu aura medievala, dar si povestii de dragoste care a dus la formarea orasului, cea dintre viteazul Baldwin si frumoasa printesa Judith. Baldwin, un conte oarecare se indragosteste de Judith, fiica lui Carol Chelul, pe care se hotaraste sa o rapeasca si sa se casatoreasca cu ea. Indignat, regele carolingian isi trimite ginerele in extremul nordic al regatului, intr-un tinut mlastinos, amenintat in permanenta de atacurile invadatorilor scandinavi. Ajuns la estuarul canalului Zwin, viteazul Baldwin construieste un fort, care sa reziste in fata invadatorilor, in jurul caruia se dezvolta orasul. Acesta a fost atestat cu numele de Bruges pentru prima data intr-un document francez din anul 862.

 

Bruges poate fi considerat cu usurinta un adevarat muzeu in aer liber, mai ales datorita numarului mare de atractii si obiective turistice. Printre acestea se numara Turnul Belfort, cu o importanta la fel de mare ca cea a Turnului Eiffel pentru Paris, caracterizat de celebrele dantelarii in piatra, arcadele si ferestrele lungi, dar si basoreliefurile, un simbol al prosperitatii orasului, al libertatii, dar si al artei. Cu o inaltime de peste 90 de metri, Turnul Belfort ofera vizitatorilor o panaroma spectaculoasa a orasului Bruges.

 

Un alt obiectiv important este Biserica Sfantului Sange, care detine o ramasita din Sangele Sfant. Legenda spune ca, dupa crucificare, Sfantul Iosif de Arimathea, a sters corpul Mantuitorului de sange si a pastrat hainele. Acestea au fost aduse in Bruges pe 7 aprilie 1150, de catre contele de Flandra, Diederik van de Elzas, care le-a asezat intr-o capela pe care a construit-o in piata Burg. Alcatuita din doua parti, Biserica Sfantului Sange consta intr-o capela romanesca la parter si o capela gotica la etaj, unite printr-o scara de caramizi. Cele doua nivele nu puteau fi mai diferite, cel de la parter fiind auster, iar etajul fiind plin de detalii si culoare, conform tvl.ro.

 

Biserica Sfanta Maria este poate cel mai vizitat obiectiv din oras. Aceasta adaposteste Pieta lui Michelangelo, singura statuie a marelui sculptor, care a parasit Italia in timpul vietii sale, fiind adusa de doi negustori din Bruges, in anul 1506, dupa o calatorie a lor in Italia. Tot aici se afla si cripta Ducesei Maria de Burgundia, care in ultima parte a secolului al XV-lea a fost regina Tarilor de Jos.

 

Orasul poate fi admirat si pentru muzeele sale si galeriile de arta, care detin opere semnate de pictori celebri precum Jan Van Eyck,  Hugo van der Goes, Hans Memling sau Gerard David. Muzeul Gremthuse expune colectii importante de arta sculpturala, argintarie, mobila, ceramica si tesaturi. Mai mult decat atat acesta este amplasat intr-o casa gotica foarte bine pastrata. Un alt muzeu care nu trebuie ocolit este Muzeul Ciocolatei, care ofera vizitatorilor atat o serie de sculpturi din ciocolata, dar si istoria acesteia si modul sau de preparare. La Muzeul Diamantelor din Bruges se poate vedea in fiecare zi la ora 12:15 o demonstratie de slefuire a diamantelor in atelierul situat la subsolul unei cladiri de dateaza din Evul Mediu.

 

Orasul Gent, al carui nume celtic inseamna „delta”, a fost construit pe cateva insule la confluenta raurilor Lis si Escaut, devenind in scurt timp un centru comercial prosper, dar si o citadela spirituala a Flandrei. Cu un labirint de stradute medievale, incluzand cea mai mare zona pietonala din Europa, cu vechile case de bresle mestesugaresti, dar si cu catedralele ce ofera maretie orasului, Gent este considerat unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Belgiei, concurand cu orasul Bruges, pentru atmosfera de poveste si aura sa medievala.

 

Printre cele mai frumoase obiective turistice ale orasului se numara Castelul Gravensteen, situat chiar in centrul orasului. Se spune despre acesta ca este singurul loc din inteaga Belgie care mai pastreaza stilul de viata specific Evului Mediu, pentru ca oamenii care traiesc in cetate refuza sa recurga la tehnologie si lucruri moderne. Istoria acestui castel este legata tot de Baldwin, care incerca sa protejeze zona de atacurile nemiloase ale vikingilor. In interiorul castelului sunt amenajate si doua muzee, unul dintre ele dedicat armurilor si armelor medievale, iar cei care merg pe acoperisul castelului se bucura de o priveliste uimitoare asupra orasului si imprejurimilor acestuia.

 

Pentru a vedea istoria si evolutia orasului Gent sau pur si simplu cum arata acesta in Evul Mediu, Muzeul de Arheologie nu trebuie ocolit, mai ales ca este situat intr-o cladire superba in stil gotic, iar cele mai vechi parti ale sale dateaza chiar din secolul al XIV-lea. Pentru iubitorii de arta, Muzeul de Arta Contemporana este ideal. Acesta a fost deschis in 1957 si se voia a fi un muzeu independent, dedicat curentelor artistice contemporane din intreaga lume.

 

Biserica Sfantul Nicolae este un alt obiectiv turistic important al orasului, fiind considerat cel mai vechi lacas de cult, constructia sa incepand in secolul al XIII-lea. Pentru constructia sa s-au folosit pietre albastre si gri, specifice acestei zone, conform site-ului infotour. Unul dintre simbolurile orasului este reprezentat de un loc dedicat artelor decorative, Muzeul de Decoratiuni Interioare, unde sunt expuse piese unice din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea.

 

De Muzeul Folcloric sau Van Alijn este legata una dintre ele mai frumoase legende ale orasului, despre rivalitatea dintre doua familii din secolul al XIV-lea: Alijn si Rijm. Conflictul dintre acestea a dus la moartea a doi dintre copiii familiei Alijn. Desi, ucigasii au reusit pe moment sa fuga, acestia au fost nevoiti sa se intoarca in Gent, unde in anul 1362, au fost scutiti de pedeapsa cu moartea, insa si-au platit pacatele prin constructia unei cladiri dedicata faptelor bune si a caritatii, in memoria micutilor ucisi. Aici puteau veni femei nefericite sau batrani singuri pentru a-si petrece ultimii ani din viata intr-un loc linistit.

 

Foto: yurtdisigezi.com

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24