Articole
01-02-2014

Se pare ca nu doar elevii si studentii sunt supusi testelor, ci si marile banci ale lumii. Banca Centrala Europeana a anuntat conditiile in care se va desfasura testul de stres, la care vor fi supuse sute de banci din zona euro, in cursul acestui an.

“Stress test”, cum este numit acest proces de testare de catre lumea bancherilor, presupune simularea unei recesiuni, astfel validandu-se sau nu, starea de "sanatate" a peste 100 de banci din tarile cu valuta unica.

O conditie pentru a trece acest test este depasirea pragului de 6 procente din valoarea activelor a capitalului bancilor. Aceasta clauza a necesitat aprobarea Autoritatii Bancare Europene, aflate la Londra.

Testul de stres nu a fost lipsit de critici din partea unor state in trecut, deoarece in 2010 si 2011, unele banci care au reusit sa treaca cu brio peste pragul impus de 5 procente, s-au prabusit ulterior. Unul dintre cei mai aprigi oponenti ai acestuia este Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, care a declarat in timpul forumului de la Davos ca spera ca anul acesta vor fi depistate eventualele probleme ale bancilor, prin intermediul verificarii.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca va face tot posibilul pentru a convinge opinia publica de veridicitatea si minutiozitatea testului de stres, pentru a restabili increderea societatii in institutiile bancare. Acesta a afirmat in cadrul unui interviu realizat de Bloomberg, ca nu va ezita sa nominalizeze bancile care vor pica testul.

Foto: playmakeronline.com

Autoare: Natalia Muntean
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24