Articole
05-07-2013

Nu exista niciun dubiu ca, in comparatie cu barbatii, femeile au o sarcina foarte importanta cand vine vorba despre planificarea si gestionarea resurselor financiare. De exemplu, sunt date care atesta faptul ca:
 

   -   Femeile, in general, castiga mai putin decat barbatii pentru acelasi tip de munca. Acest lucru se traduce de obicei printr-un castig de aproximativ 80% din castigurile unui barbat pentru un post similar.
 

   -   Femeile traiesc mai mult, ceea ce inseamna ca au nevoie de mai multe resurse financiare din momentul in care se pensioneaza. La varsta de 85 de ani, numarul femeilor este dublu fata de cel al barbatilor. In medie, o femeie care atinge varsta de 65 de ani se poate astepta sa mai traiasca aproximativ 20 de ani, iar predictiile arata ca o treime din femeile care ating varsta de 65 de ani se pot astepta sa atinga varsta de 90 de ani, conform Centrului National de Resurse si Educatie privind Femeile si Planificarea Pensionarii.
 

   -   Conform revistei “Consumer Reports”, femeile platesc taxe mai mari, de obicei cu 30-50% mai mult decat barbatii pentru produsele de uz zilnic. Intra in aceasta categorie acele produse banale precum costul unei tunsori, gelul de dus si cremele impotriva durerilor. Acelasi lucru se petrece si in cazul imprumuturilor pentru case sau masini, conform Federatiei Consumatorilor din America.
 

Acestea fiind luate in considerare, atunci cand vine vorba de planificare financiara personala, “diferenta de gen este foarte mare, femeile fiind cu mult in urma in multe dintre domeniile importante ale planificarii financiare, cel mai notabil fiind gestionarea banilor si a investitiilor”, conform raportului din 2012 oferit de Financial Finesse despre decalajul de gen in ceea ce priveste competentele financiare personale.
 

Exista, totusi, un pericol in aducerea oamenilor impreuna, pe baza de gen. Fiecare discutie a femeilor contra barbatilor subliniaza un numar de stereotipuri care pot parea binevoitoare pentru unele persoane (De exemplu, mersul la cumparaturi pentru pantofi).
 

Un articol scris de Hannah Seligson in Slate a dat o lovitura mitului “femeile sunt dependente de cumparaturi” si a pus intrebarea “de ce atatea carti care ofera sfaturi pe plan financiar perpetueaza falsa notiune ca femeile nu stiu sa gestioneze banii?”
 

Slabiciune sau Putere?
 

Nu putem nega, insa, ca exista numeroase studii care au descoperit o diferenta intre atitudinea femeilor si a barbatilor in ceea ce priveste banii. Intrebarea este daca aceste atitudini diferite sunt de un real ajutor sau o piedica, si ce putem invata de pe urma lor?
 

De exemplu, sa luam in vedere ideea ca femeile se considera, in general, mai nesigure din punct de vedere financiar decat barbatii. Un exemplu: Studiul realizat, in perioada 2012-2013, de compania Prudential, ce vizeaza Comportamentul si Experienta Financiara in randul femeilor, arata ca femeile sunt mai putin sigure pe ele cand vine vorba de atingerea scopurilor financiare si se simt mai putin pregatite decat barbatii sa ia decizii financiare intelepte. Sunt de doua ori mai multe femei decat barbati care se descriu ca fiind “incepatoare” la nivel de planificare financiara (15% femei vs. 7% barbati).
 

Lipsa de incredere poate fi o problema daca femeile nu isi asuma riscul de a investi indeajuns pentru a avea suficienti bani in fondul pentru pensionare, sau daca ajung sa nu mai ia in considerare sarcini de planificare financiara importante. Financial Finesse a descoperit ca doar 25% dintre femei au raportat ca si-au reechilibrat conturile de investitii pentru a-si mentine planurile de alocare a activelor pe drumul cel bun, comparativ cu 49% din barbati.
 

Lipsa aceasta de incredere poate avea si partile ei bune. Femeile se supraestimeaza mai putin si nu sunt “increzatoare in mod irational”, conform unei cercetari intreprinse de Barclays Wealth. De exemplu, este mai putin probabil ca femeile investitori sa isi puna in pericol conturile de investitii prin schimburi excesive. Un studiu realizat de The Quarterly Journal of Economics a observat ca barbatii realizeaza astfel de schimburi comerciale cu 45% mai mult decat femeile. Astfel, profitul net scade cu 2,65%, in cazul barbatilor, comparativ cu 1,75% , in cazul femeilor.
 

Chiar daca nivelul de incredere este mic, femeile vor sa fie implicate in luarea deciziilor ce privesc viitorul lor. Raportul, oferit de Barclays Wealth, sustine ca: “Chiar daca femeile exprima uneori o mai mica incredere in ceea ce priveste expertiza lor financiara, ele nu tin neaparat sa delege luarea deciziilor catre un manager de investitii, spre deosebire de un barbat care foloseste alte persoane pentru a-l ajuta sa isi atinga scopurile la nivel financiar”. In studiul realizat de Prudential, “44% din femei asculta opiniile consultantilor, insa iau propriile decizii”.
 

Puterea economica a femeilor creste
 

In pofida decalajului de gen cu privire la increderea pe plan financiar si legat de competentele financiare personale, femeile continua sa promita in ceea ce priveste viitorul lor economic. Asa cum Liz Davidson, CEO Financial Finesse, subliniaza: “Femeile cauta sa se educe utilizand informatii de calitate in domeniul financiar – 2 femei fata de 1 barbat – si iau foarte in serios acest proces educational”. Conform raportului Barclays Wealth, “80% din deciziile de cumparare apartin femeilor, iar conform Bancii Mondiale, femeile vor atinge pana in 2014 un PIB mai mare decat al Indiei si Chinei la un loc”.
 

Acest tip de putere economica ne forteaza pe noi toti – atat femei, cat si barbati – sa fim atenti la progresele femeilor din punct de vedere financiar si sa vedem cum putem sa ajutam la reabilitarea femeilor din punct de vedere economic. Putem realiza acest lucru fara a mai lua in considerare stereotipurile de gen. Si pentru ca de cele mai multe ori femeia contribuie si ea la prosperitatea financiara a familiei si a comunitatii ei, trebuie sa intelegem ca putem beneficia cu totii de pe urma acestui lucru.
 

Sursa: http://finance.yahoo.com/

  

Articol tradus si interpretat de: Raluca Boboc
 

Raluca s-a alaturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.
 

http://ralucaboboc.wordpress.com/

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24