

Nu exista niciun dubiu ca, in comparatie cu barbatii, femeile au o sarcina foarte importanta cand vine vorba despre planificarea si gestionarea resurselor financiare. De exemplu, sunt date care atesta faptul ca:
- Femeile, in general, castiga mai putin decat barbatii pentru acelasi tip de munca. Acest lucru se traduce de obicei printr-un castig de aproximativ 80% din castigurile unui barbat pentru un post similar.
- Femeile traiesc mai mult, ceea ce inseamna ca au nevoie de mai multe resurse financiare din momentul in care se pensioneaza. La varsta de 85 de ani, numarul femeilor este dublu fata de cel al barbatilor. In medie, o femeie care atinge varsta de 65 de ani se poate astepta sa mai traiasca aproximativ 20 de ani, iar predictiile arata ca o treime din femeile care ating varsta de 65 de ani se pot astepta sa atinga varsta de 90 de ani, conform Centrului National de Resurse si Educatie privind Femeile si Planificarea Pensionarii.
- Conform revistei “Consumer Reports”, femeile platesc taxe mai mari, de obicei cu 30-50% mai mult decat barbatii pentru produsele de uz zilnic. Intra in aceasta categorie acele produse banale precum costul unei tunsori, gelul de dus si cremele impotriva durerilor. Acelasi lucru se petrece si in cazul imprumuturilor pentru case sau masini, conform Federatiei Consumatorilor din America.
Acestea fiind luate in considerare, atunci cand vine vorba de planificare financiara personala, “diferenta de gen este foarte mare, femeile fiind cu mult in urma in multe dintre domeniile importante ale planificarii financiare, cel mai notabil fiind gestionarea banilor si a investitiilor”, conform raportului din 2012 oferit de Financial Finesse despre decalajul de gen in ceea ce priveste competentele financiare personale.
Exista, totusi, un pericol in aducerea oamenilor impreuna, pe baza de gen. Fiecare discutie a femeilor contra barbatilor subliniaza un numar de stereotipuri care pot parea binevoitoare pentru unele persoane (De exemplu, mersul la cumparaturi pentru pantofi).
Un articol scris de Hannah Seligson in Slate a dat o lovitura mitului “femeile sunt dependente de cumparaturi” si a pus intrebarea “de ce atatea carti care ofera sfaturi pe plan financiar perpetueaza falsa notiune ca femeile nu stiu sa gestioneze banii?”
Slabiciune sau Putere?
Nu putem nega, insa, ca exista numeroase studii care au descoperit o diferenta intre atitudinea femeilor si a barbatilor in ceea ce priveste banii. Intrebarea este daca aceste atitudini diferite sunt de un real ajutor sau o piedica, si ce putem invata de pe urma lor?
De exemplu, sa luam in vedere ideea ca femeile se considera, in general, mai nesigure din punct de vedere financiar decat barbatii. Un exemplu: Studiul realizat, in perioada 2012-2013, de compania Prudential, ce vizeaza Comportamentul si Experienta Financiara in randul femeilor, arata ca femeile sunt mai putin sigure pe ele cand vine vorba de atingerea scopurilor financiare si se simt mai putin pregatite decat barbatii sa ia decizii financiare intelepte. Sunt de doua ori mai multe femei decat barbati care se descriu ca fiind “incepatoare” la nivel de planificare financiara (15% femei vs. 7% barbati).
Lipsa de incredere poate fi o problema daca femeile nu isi asuma riscul de a investi indeajuns pentru a avea suficienti bani in fondul pentru pensionare, sau daca ajung sa nu mai ia in considerare sarcini de planificare financiara importante. Financial Finesse a descoperit ca doar 25% dintre femei au raportat ca si-au reechilibrat conturile de investitii pentru a-si mentine planurile de alocare a activelor pe drumul cel bun, comparativ cu 49% din barbati.
Lipsa aceasta de incredere poate avea si partile ei bune. Femeile se supraestimeaza mai putin si nu sunt “increzatoare in mod irational”, conform unei cercetari intreprinse de Barclays Wealth. De exemplu, este mai putin probabil ca femeile investitori sa isi puna in pericol conturile de investitii prin schimburi excesive. Un studiu realizat de The Quarterly Journal of Economics a observat ca barbatii realizeaza astfel de schimburi comerciale cu 45% mai mult decat femeile. Astfel, profitul net scade cu 2,65%, in cazul barbatilor, comparativ cu 1,75% , in cazul femeilor.
Chiar daca nivelul de incredere este mic, femeile vor sa fie implicate in luarea deciziilor ce privesc viitorul lor. Raportul, oferit de Barclays Wealth, sustine ca: “Chiar daca femeile exprima uneori o mai mica incredere in ceea ce priveste expertiza lor financiara, ele nu tin neaparat sa delege luarea deciziilor catre un manager de investitii, spre deosebire de un barbat care foloseste alte persoane pentru a-l ajuta sa isi atinga scopurile la nivel financiar”. In studiul realizat de Prudential, “44% din femei asculta opiniile consultantilor, insa iau propriile decizii”.
Puterea economica a femeilor creste
In pofida decalajului de gen cu privire la increderea pe plan financiar si legat de competentele financiare personale, femeile continua sa promita in ceea ce priveste viitorul lor economic. Asa cum Liz Davidson, CEO Financial Finesse, subliniaza: “Femeile cauta sa se educe utilizand informatii de calitate in domeniul financiar – 2 femei fata de 1 barbat – si iau foarte in serios acest proces educational”. Conform raportului Barclays Wealth, “80% din deciziile de cumparare apartin femeilor, iar conform Bancii Mondiale, femeile vor atinge pana in 2014 un PIB mai mare decat al Indiei si Chinei la un loc”.
Acest tip de putere economica ne forteaza pe noi toti – atat femei, cat si barbati – sa fim atenti la progresele femeilor din punct de vedere financiar si sa vedem cum putem sa ajutam la reabilitarea femeilor din punct de vedere economic. Putem realiza acest lucru fara a mai lua in considerare stereotipurile de gen. Si pentru ca de cele mai multe ori femeia contribuie si ea la prosperitatea financiara a familiei si a comunitatii ei, trebuie sa intelegem ca putem beneficia cu totii de pe urma acestui lucru.
Sursa: http://finance.yahoo.com/
Articol tradus si interpretat de: Raluca Boboc
Raluca s-a alaturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.
Articole din aceasi categorie
- Ashoka Romania cauta proiecte locale de implicare civica
- 2021, anul preventiei în business
- De unde pot lua romanii cele mai avantajoase credite online?
- KeysFin si DRUID incheie un parteneriat pentru a oferi analize de risc comercial sau de creditare direct prin intermediul chatbotilor DRUID
- Inregistrarea amanarii ratelor la Biroul de Credit nu va afecta scorul de credit
- Amnistia fiscala, un moment zero in raporturile cu administratia fiscala
- Noi reglementari juridice in domeniul insolventei. Ce modificari sunt propuse si care sunt beneficiile pentru companii
- Optimizarea fluxului de numerar si rambursarea TVA in perioada starii de urgenta
- Europa ar trebui sa deblocheze surplusul de economii aparut ca un raspuns la criza provocata de COVID-19
- Volt, prima aplicatie 100% romaneasca de transfer de bani in sistem Peer-2-Peer, permite acum si transferul instant de pe Revolut
- OUG 37/2020, publicata in Monitorul Oficial, amana plata ratelor pentru debitori. Care sunt beneficiile si cum pot aplica companiile
- Asociatia ACTIV atrage atentia consumatorilor asupra produselor contrafacute si de contrabanda
- Alexandru Ciucu a castigat finantarea de 2 milioane de euro de la Imperiul Leilor. Va crea noi locuri de munca in Romania.
- Romanii daruiesc mai multe flori: business-urile din domeniul floral si-au dublat cifra de afaceri in ultimii cinci ani
- GapMinder continua sa investeasca in Typing DNA
- GapMinder continua sa investeasca in FintechOS care ridica o runda totala de 14 milioane de dolari
- ANAF va solicita dizolvarea anumitor societati care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege privind pozitia activului net
- Programator roman, lucrez de acasa, pentru o companie din strainatate. Ce obligatii fiscale am?
- Secom® a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de 100 de milioane de lei, in crestere cu circa 10% fata de anul anterior
- Nevoia de predictibilitate fiscala ramane un aspect critic si in 2019
- Noutăți în tratamentul de TVA al voucherelor
- Specialiștii în fiscalitate analizează ultimele modificări legislative și prezintă standardele de raportare financiară internațională
- Finantari nerambursabile de pana la 2 milioane de euro pentru sectorul agricol
- Pana la 200.000 euro finantare nerambursabila din fonduri UE pentru microintreprinderi
- Cum iti finantezi afacerea in 2016 din fonduri nerambursabile?
- Fondurile europene si Ajutoarele de Stat 2014-2020, 16 septembrie 2015
- 5 milioane de lei pentru IMM-uri
- Ai acces la datele firmelor din 27 de tari prin serviciul Rapoarte Internationale, lansat de RisCo
- Workshop de Finante Personale si Investitii
- Romania urca pentru prima data in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor de investitii straine atrase
- Aplicatia mobila care va tine la curent cu obligatiile fiscale
- Granturi pentru jurnalisti, bloggeri sau fotojurnalisti
- Finantare pentru tinerii cercetatori
- Romania poate accesa 33 de miliarde de euro prin “Acordul de parteneriat”
- Ce surse de finantare prefera antreprenorii romani?
- Companiile in care CFO-ul si directorul de resurse umane colaboreaza strans sunt mai profitabile
- Sondaj KPMG: ce taxe ingreuneaza derularea afacerilor din Romania
- Credite fara comisioane pentru IMM-uri
- Noi metode de verificare online a partenerilor de afaceri
- ANAF aplica TVA si pentru 220.000 lei
- Gestionarea corecta a unui buget de business
- Singurul judet care are mai multe depozite in valuta decat in lei
- Noi modificari in Codul fiscal
- FMI contrabalanseaza actiunile FED
- Bancile, supuse unui stress test
- Gigantii economici stau cu banii la saltea
- Crowdfunding: un business ce se face cu ideea ta si banii celorlalti
- Cel mai mare pericol al anului 2014: deflatia
- Am depasit definitiv dificultatile crizei
- Ipoteze despre evolutia leului in 2014
- Accizele majorate in 2014 au efect negativ in mediul de afaceri
- Rezervele federale in mainile unei femei: Janet Yellen va fi noua sefa Fed
- 2013, anul devalorizarii aurului
- Actiunile in care merita sa investesti, in 2014
- Ești sub Zodia Succesului!
- Au femeile calitati innascute de a gestiona banii?
- Femeile, mai inclinate decat barbatii sa apeleze la serviciile de consultanta financiara
- Top 10 sfaturi financiare pentru femei
- Ajutoare de Stat de la Ministerul Finantelor pentru IMM-uri - 200.000 Euro-100% nerambursabil
- 7 experti financiari vorbesc despre cele mai bune sfaturi primite de la mamele lor
- Opriti aceasta depresiune ACUM
- Metamorfoza unei companii de stat: patimile post-privatizare dupa 12 ani de investitii la Vincon
- UE vrea ca 40% din membrii boardului unei companii sa fie femei. Are nevoie Romania de o astfel de masura?