Articole
07-01-2014

Bursa nu este deloc un joc de noroc, desi castigurile si pierderile pot fi adesea pe muchie de cutit. Si totusi, sunt persoane care risca, persoane care investesc si persoane care fac averi in Bursa, asa ca este o zona de interes si pentru membrele Femei in Afaceri. Cum afli in ce actiuni merita sa investesti in acest an? Primul pas este analizarea rezultatelor financiare raportate de compania vizata.

Din perspectiva PER, actiunile in care merita sa investesti la Bursa de la Bucuresti, in prezent, sunt cele ale producatorului de componente auto Uamt Oradea (UAM), cu un PER de 3,9, urmate de titlurile companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) si de cele ale producatorului de aspiratoare Electroarges (ELGS), cu PER de 4,4. Aceste companii au inregistrat cresteri substantiale ale profiturilor in ultimii ani, care nu s-au transpus inca si in cresteri ale actiunilor pe bursa, conform zf.ro.

De asemenea, Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica (SNN) si Transgaz (TGN) sunt actiuni evaluate atractiv in acest moment, cu PER-uri sub 10. Dar, in Bursa nu exista garantii. De exemplu, Uamt Oradea si-a majorat profitul net de patru ori in primele noua luni ale anului trecut, iar actiunile au crescut cu 100% de la inceputul aceluiasi an. Dar, atentioneaza Ziarul financiar, lichiditatea scazuta a actiunilor face ca acestea sa fie un pariu riscant, deoarece investitorii care le cumpara risca sa nu gaseasca un alt comparator in viitor.

Indicatorul de evaluare P/E sau PER (price to earnings ratio) se calculeaza raportand pretul de pe bursa al actiunilor unei companii la profitul net pe actiune (earnings per share – EPS). PER-ul se poate calcula in mai multe moduri: pe baza profitului net din ultimul an financiar, pe baza profitului net din ultimele patru trimestre (caz in care se numeste PER Trailing) sau pe baza profitului net estimat pentru anul in curs (sau pentru anii urmatori). Simplificat, PER-ul reprezinta numarul de ani in care un investitor isi recupereaza investitia in actiunile companiei din profiturile raportate de aceasta. Astfel, un PER de 5, de exemplu, inseamna 100 de lei investiti in aceasta companie vor genera profituri de 100 de lei in termen de cinci ani. Asta nu inseamna neaparat ca investitorul va incasa dividende de 100 de lei in cinci ani. Cu cat indicatorul PER este mai mic, cu atat o actiune poate fi considerata mai atractiva sau subevaluata, dar pentru a lua o decizie de investitie corecta investitorul trebuie sa analizeze si rezultatele financiare si alte aspecte legate de activitatea companiei si de evolutia actiunilor pe bursa.

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24