Articole
10-01-2014

Masurile ce vizeaza majorarea accizelor, anuntate pentru 2014, inseamna o scadere de cel putin 3% a puterii de cumparare a romanilor, sustin specialistii fiscali, conform ziare.com. Printre modificarile fiscale anuntate de Guvern se numara calcularea accizei in functie de rata inflatiei, introducerea accizei suplimentare pentru carburanti, a taxelor pe constructii speciale, a impozitul forfetar. Despre efectele produse, explica Mirela Serban, managing partner al firmei de consultanta R&M Audit Contabilitate.

Ce impact vor avea noile taxe si schimbari in plan fiscal?
In ansamblul lor, aceste masuri vor avea un efect negativ atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei. Situatia va trebui insa reevaluata in functie de modificarile de parametri care ar putea sa apara in viitor in ceea ce priveste dobanda de politica monetara, cursul valutar, inflatia etc. Firmele vor fi la randul lor afectate atat de scumpirea carburantilor, cat si de noile impozite care le vizeaza de la caz la caz - impozitul de proprietate pentru constructiile speciale sau impozitul forfetar - daca se va mai reveni asupra acestei masuri. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind introducerea de la 1 ianuarie a impozitului forfetar pentru firmele din anumite domenii (reparatii autovehicule, activitatile hoteliere, restaurante), care satisfac mai multe conditii privind veniturile si numarul de angajati. In ceea ce priveste impozitul forfetar trebuie spus ca ideea de a forta businessurile din domeniile respective sa plateasca impozite este principial corecta, dar credem ca ar trebui aplicata diferit sau diferentiat, intrucat in forma actuala legea ar deveni o frana importanta pentru micile investitii, care ar trebui sa plateasca impozit imediat dupa primul bilant, cand majoritatea firmelor inregistreaza pierderi. Daca la toate acestea adaugam si cresterea salariului minim pe economie - fara a fi fost corelata cu cresterea productivitatii muncii, reiese clar ca IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile masuri, lipsa de predictibilitate fiscala si financiara fiind constanta care ne urmareste de mai multi ani.

Ar putea urma accize pentru noi categorii de produse, in 2014?
Noua acciza pe carburanti este oarecum in suspans - se discuta de cand si la ce tip de carburant va fi aplicata, asa incat in cazul in care Guvernul reconsidera aplicarea acesteia va trebui sa gaseasca alte resurse care sa asigure veniturile respective la buget. In acest context este greu de crezut ca autoritatile vor lua in calcul reducerea fiscalitatii pe alte segmente. Iar daca o va face, in mod sigur pe de alta parte se va creste o contributie sau se va largi in continuare baza de impozitare.
Cititi interviul integral pe site-ul ziare.com.

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24