Articole
25-01-2013

Cel putin in ultimul timp, poate si datorita multitudinii de evenimente si proiecte specifice domeniului resurselor umane la care am participat, multe doamne si domnisoare ma intreaba care e treaba cu cariera, cu succesul, cu experienta? 

 

Am citit chiar azi un articol care mi-a placut si in care cariera era comparata cu vinul, care nu se poate obtine de pe o zi pe alta. Si vinul, ca si experienta, devine mult mai bun si mai pretios in timp.

 

De fiecare data cand sunt invitata sa vorbesc despre cariera, le spun tuturor acelasi lucru: nu exista retete general valabile si nu cunosc alta cale spre succes decat prin munca, invatare, educare. Tony Robbins spune ca « Schimbarea este inevitabila. Evolutia, insa, este optionala. » Dilema mea cea mai mare este ca intrebarile vin deseori din partea femeilor care parca se chinuie mai mult sa dea din coate sa ajunga pe culmile succesului.

 

Nu voi minti spunand ca lupta pentru egalitate dintre barbati si femei va fi vreodata castigata, pentru ca nu va fi. Pentru simplul motiv ca nu vom fi niciodata la fel. Subscriu la ce spunea Marilyn Monroe cum ca femeile care isi doresc sa fie egale cu barbatii sufera de lipsa de ambitie!

 

De ce li se pare unor femei ca e mai greu, daca nu imposibil, sa acceada la pozitii de top intr-o companie, de exemplu ? Nu stiu, credeti-ma, pentru ca eu cunosc o gramada de femei extraordinare care conduc de ani de zile companii cu renume si importanta in Romania si nu numai.

 

De ce femeile care conduc masini scumpe, si mai sunt si blonde, sunt imediat etichetate? De ce se crede ca femeile frumoase nu pot fi in egala masura si inteligente? De ce doamnele sau domnisoarele cu cateva kilograme in plus dispera ca nu-si pot gasi un loc de munca ?

 

Ce a fost in trecut, cine impotriva cui a luptat, cine a pornit aceasta lupta pentru egalitate, nu se stie sigur. Ceea ce se stie este ca si femeile vor sa detina si ele controlul si nu pentru ca vor sa-l preia de la barbati, ci pentru ca pot dovedi ca-l merita.

 

In plus, in Europa suntem sprijinite de o legislatie care a reglementat drepturile femeilor la egalitate de tratament si care acopera diferite segmente, cum ar fi: nediscriminarea la locul de munca, accesul la incadrarea in munca si remuneratie egala pentru aceeasi munca prestata, protectia maternitatii la locul de munca etc.

 

Cate responsabilitati au femeile din punct de vedere profesional si cum sunt platite - mai bine sau mai prost ? Cum sunt privite - cu incredere sau cu scepticism ? Cum isi fac loc si cum ajung din pozitie de junior in pozitie de expert sau specialist – prin relatii sau prin munca? Daca ar fi sa disecam firul in patru, as spune ca femeile au pus osul la treaba de mult sau chiar dintotdeauna si din ambitia de a dovedi sexului opus ca pot si ele sa puna faianta, ca pot si ele sa repare masini, ca pot si ele sa monteze un bec sau sa repare o priza sau pot si ele sa fie buni manageri sau experte in domeniul respectiv.

 

Carcotasi vor fi mereu, de ambele sexe, si nu cred ca batalia aceasta pentru suprematie trebuie sa ne reduca din feminitate si din dorinta de a fi  mereu ingrijite, elegante, inteligente, bine educate si manierate. In fond, nu cred ca e necesar sa dovedim nimanui altcuiva decat propriei persoane de ce anume suntem capabile si care ne sunt limitele.

 

Cred ca sunt femei si femei, asa cum sunt barbati si barbati. Nu vom fi niciodata la fel, dar avem drepturi egale reglementate legislativ. Si asa cum exista barbati desavarsiti in diverse functii, care reusesc sa fie si baieti de casa cand trebuie, exista si femei absolut fantastice asumandu-si diverse roluri in companiile in care lucreaza sau pe care le conduc, reusind sa fie si sotii si mame bune, in acelasi timp. Vorbim practic de alegeri in viata si de ce anume ne dorim sa fim.

 

Etichetele pe care suntem tentati sa le punem provin din eterna lupta intre sexe si din rautatea uneori inconstienta care ne impinge sa dam frau liber vorbelor. Nimic mai mult.

 

Si ca sa raspund intrebarilor de mai sus, s-a demonstrat ca nu toate femeile care conduc masini scumpe au parinti de bani gata sau surse ilegale de venit, ca femeile pot fi in egala masura frumoase si inteligente, si chiar blonde; ca nu conteaza, cel putin pentru unii angajatori, daca ai cateva kilograme in plus, in fond calitatea muncii e mult mai importanta uneori decat aspectul fizic.

 

Ceea ce conteaza, insa, cel mai mult, sunt ambitia, increderea in sine, perseverenta, talentul exersat continuu, dorinta de a fi cea mai buna in ceea ce faci si dorinta de a invata. Combinate cu un zambet frumos si cald, cu o tinuta potrivita ocaziei si o atitudine de invingatoare. Si poate nu reusesti din prima ce ti-ai propus, dar cu perseverenta sigur reusesti!

 

Autoare : Corina Neagu

Director Resurse Umane/Consilier Juridic Securitas Romania, Presedinte al Asociatiei caritabile Necessitas

Absolventa de Drept, certificata CIPD (Chartered Institute of Personnel Development in Marea Britanie), membra a Colegiului Consilierilor Juridici din Romania, Coach acreditat de Noble Manhattan, cu o experienta de peste 10 ani in Resurse Umane.

www.corinaneagu.blogspot.com

www.securitas.com.ro

                                                                            

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24