Articole
22-07-2015

Claudia Chiru este cadru didactic si manager in cadrul scolii alternative SAGA Kid, unde elevii sai aplica si invata experiential, astfel incat acestia sa stie mai mult decat teoria.
Performantele nu se vad prin note, ci prin modul in care copii se descurca in situatii reale cu ceea ce au invatat.

 

Adina David, Femei in Afaceri: De formatie profesor pentru invatamantul primar, ai infiintat SAGA Kid acum doi ani. Cum te-ai hotarat sa faci acest pas si cum ai inceput?

 

Claudia Chiru: Am inceput temerar, cu multa determinare si dorinta de afirmare. Mi-a venit ideea stand de vorba cu parintii elevilor clasei pe care o aveam la momentul respectiv si ulterior, dintr-o discutie cu o prietena despre viitorul copiilor nostri. Mi-am dat brusc seama ca vreau sa las ceva in urma mea si ca ar trebui sa fac ceea ce stiu sa fac cel mai bine, adica sa educ si sa invat copiii.

 

A.D.: De ce este diferit SAGA Kid de alte afterschool din Romania? Care sunt principiile pe care va bazati activitatea?

 

Claudia Chiru: SAGA este mai mult decat un afterschool, este o Scoala Alternativa, o solutie pentru educatia aplicata. Din schimburile de experienta pe care le-am facut in strainatate, am invatat ca ceea ce le lipseste elevilor mei nu sunt cunostintele, ci momentul in care ar trebui sa le aplice. In acel moment, ei nu stiu cum, nu stiu de unde si cat, se pierd, chiar daca sunt toba de teorie. Mi-am propus sa le ofer cadrul in care sa aplice si sa invete experiential. In plus, as vrea sa vada ca oamenii care-i invata ii trateaza de la egal la egal, au incredere in viitor si au principii in viata. Copiii de la SAGA fac activitati de placere, experimenteaza, invata sa fie responsabili si pretuiesc persoanele din jurul lor, fac alegeri si constientizeaza importanta prezentului si a momentului pe care il traiesc.

 

A.D.: Povesteste-ne cateva rezultate pe care le-ati avut sau momente in care v-ati dat seama ca ceea ce faceti poate schimba in bine invatamantul romanesc.

 

Claudia Chiru: Din pozitia mea de cadru didactic, nu pun mare pret pe performanta masurata cu note si pe efortul de moment, asa am fost crescuta de catre parintii mei, care mi-au repetat mereu ca nota nu conteaza si asa m-am format ca adult. Cred ca este mult mai important sa invete sa fie oameni, sa empatizeze, sa fie fericiti, sa stie ce isi doresc si sa faca lucruri cu placere. Cred, de asemenea, ca o doza de competitivitate nu strica, insa sub forma experimentarii unor situatii diferite fata de cea uzuala, zilnica. Imi dau seama ca fac bine ceea ce fac, ori de cate ori observ ca exprimarea unui elev s-a indreptat, ori de cate ori, nefiind la ora de matematica stiu sa calculeze, elucidand situatii reale, ori de cate ori ii aud intrebandu-se reciproc daca se simt bine si daca au nevoie de ajutor, ori de cate ori elevii mei ma intreaba liber orice doresc sa afle si, mai presus de toate, ori de cate ori ii vad fericiti si dorind sa participe la ceea ce ne-am planificat sa facem. Una dintre datile in care m-am simtit multumita de ceea ce fac, a fost in luna iunie, in timpul ultimului schimb de experienta de la Oxford, cand copiii care m-au insotit acolo au fost aplaudati si laudati pentru modul in care au interactionat, s-au adaptat si si-au facut noi prieteni. Au fost laudati pentru gandirea sanatoasa pe care o au si pentru prezenta aceea de moment, in care ai o sclipire de geniu si reusesti sa epatezi. Am stat alaturi de 3 copii timp de o saptamana, intr-o tara straina, fara parinti si a fost suficient sa spun in fiecare dimineata, la 06.30 ca e ora de trezire pentru a nu intarzia la scoala, ca ei s-au trezit, a fost suficient sa spun seara ca e ora de culcare ca ei s-au culcat, a fost suficient sa vada o singura data ca am salutat soferul autobuzului, ca au facut-o imediat si ei, a fost suficient sa le spun o data ca trebuie sa aiba grija unul de altul ca se asteptau pentru a merge la masa, la toaleta, la biblioteca sau in pauza, comportandu-se ca fratii, a fost suficient sa spun o data ca este necesar sa impartim ca s-au si conformat fara urma de rasfat. Cam asa arata instrumentul cu care masor calitatea educatiei pe care o ofer elevilor mei.

 

A.D.: Care a fost cel mai mare obstacol de care te-ai lovit pana acum si cum ai trecut peste el?

 

Claudia Chiru: Cel mai mare obstacol... au fost doua, de fapt. Primul obstacol de care m-am lovit si m-am lovit greu, a fost si este, resursa umana. Cel de-al doilea este reprezentat de bani. Am trecut peste ele muncind mai mult, si stiu ca nu este cea mai buna abordare, mentinand calitatea si comunicarea continua cu parintii si posibilii sponsori.

 

A.D.: Reusesti sa mai fii si dascal sau te ocupi doar de activitatea manageriala a scolii?

 

Claudia Chiru: Aceste doua activitati merg mana in mana. Nici prin cap nu-mi trece sa renunt la catedra, e ca si cum i-ai cere unui chirurg sa plece de la Urgente Floreasca in spatele unui birou. Vreau sa stau pe baricade, sa pun umarul la schimbarea pe care multi dintre noi ne-o dorim si o asteptam. Nu ma voi ascunde si nu voi renunta. Toti copiii ar trebui sa beneficieze de educatie, indiferent de situatie si de provenienta.

 

A.D.: Pe langa afterschool, organizati si Scoli de vara – cum se desfasoara lucrurile acolo si care sunt obiectivele pe care v-ati propus sa la atingeti?

 

Claudia Chiru: La SAGA de Vara incercam sa etalam in fata copiilor informatii pe care nu le primesc sau nu le-au putut inmagazina in timpul anului scolar, incercam sa traim momentul prin pozitionarea fizica in mijlocul situatiilor reale. De exemplu, in fiecare saptamana mergem la cinema si vizionam un film pe care il alegem prin supunere la vot, caci votul este sarbatoarea democratiei, ne organizam mini excursia, ne trasam niste conduite si incercam sa le respectam si sa ne si distram. Programul de vara de anul acesta are ca baza cele patru elemente ale vietii: apa, pamantul, aerul si focul, iar in ultima saptamana ne-am gandit sa vorbim despre suflet si vom merge in vizita la un Centru de zi. In fiecare saptamana facem o excursie, experimentam, lucram in echipa, descoperim lucruri noi, facem temele de vacanta si ne jucam in parc sau in interior, scoatem jocuri gen „Can you escape?” din tableta si le aplicam indoors. Saptamana trecuta am fost la WaterPark si a fost senzational, saptamana viitoare vom merge in vizita la fabrica de sticla STIROM, caci va fi saptamana focului, la EdenLand sa ne cataram in copaci, in contul acestei saptamani, a aerului si tot asa...

 

A.D.: Ce feedback ati primit pana acum – din partea parintilor, copiilor, opiniei publice?

 

Claudia Chiru: Parintii SAGA isi exprima aprecierea fata de noi prin viu grai, ori de cate ori simt nevoia. Va marturisesc ca suntem alintati din acest punct de vedere si ne simtim foarte apropiati. Copiii SAGA sunt...fantastici, sunt iubitori si jucausi, au fost obisnuiti sa spuna imediat ceea ce nu doresc sau nu le face placere si fac acest lucru cu nonsalanta si gratie. Zilnic ne dau feedback-ul lor, iar saptamanal ne asezam si ascultam ce ne place si ce nu, ce am vrea sa schimbam si cum putem interactiona mai eficient. Cat despre opinia publica...habar n-am J Familia, prietenii si persoanele din cercul meu ma felicita pentru reusita mea si a echipei SAGA, cred ca-i de bine, nu? Cu aceasta ocazie invit pe oricine doreste sa-si exprime opinia, chiar m-ar bucura si m-ar ajuta.

 


A.D.: Daca banii nu ar fi o problema, care sunt lucrurile pe care le-ai face chiar acum pentru SAGA Kid? Care sunt planurile tale de viitor?

 

Claudia Chiru: As achizitiona o super tableta inventata de romani destepti si aplicati, la care se poate lucra simultat cu mai multe perechi de maini si un super soft, as invita mai multi copii si as crea un mediu educogen firesc, fara taxe si fara presiunea banilor si as organiza schimburi de experienta internationale si nationale, virtuale pentru eficientizare, intr-o super sala de comunicare, unde sa ne putem vedea si auzi in timp real, as pleca in excursii in fiecare saptamana si as invita cadrele didactice la conferinte internationale.

 

www.sagakid.ro

 

Interviu realizat de Adina David

PR Assistant Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24