Articole
14-04-2016

Perceptia romanilor privind activitatea directorilor de companii pe retelele de socializare este dominata de prezenta acestor lideri in presa online. Astfel, 64% dintre respondentii la studiul „The social CEO” derulat de EY Romania declara ca profilul „social” al unui CEO este marcat de ceea ce scrie presa online despre acesta, 50% declara ca reprezentative sunt postarile CEO-ului pe website-ul companiei pe care o conduce si abia 47% dintre respondenti indica postarile de pe retelele sociale ca fiind cele care construiesc profilul „social” al liderilor de companii.

 

Mai mult decat atat, doar 19% dintre membrii conducerii executive a companiilor considera ca activitatea CEO-ului pe retelele sociale este cea care ii defineste „brand-ul social”. Rezultatele studiului EY Romania se bazeaza pe 320 de raspunsuri primite la un chestionar online, in perioada octombrie – noiembrie 2015. 25% dintre respondenti sunt lideri de companii, iar 30% fac parte din echipa executiva a companiei.

 

Peste jumatate dintre liderii de companii din Romania sunt prezenti pe retele de socializare, iar cea mai populara retea pentru acestia este LinkedIN (67% dintre respondenti), urmata de Facebook (61%) si, la o distanta considerabila, Twitter (16%). Totusi, 44% dintre respondenti declara ca CEO-ul companiei unde lucreaza posteaza rar pe retelele de socializare – o data la cateva luni, in timp ce 29% afirma ca au un CEO foarte activ, care posteaza o data sau de doua ori pe saptamana pe aceste retele.

 

Romania este o tara care are o cultura de leadership ce poarta inca amprenta tranzitiei. Rezistenta la genul de transparenta si deschidere pe care il implica digitalizarea si retele de socializare este vizibila mai ales in randurile liderilor de companii care au petrecut primii ani de formare profesionala in economia centralizata. Presiunea puternica ce vine acum dinspre noile generatii si tendintele globale la care suntem conectati inevitabil vor genera o schimbare accelerata in urmatorii ani, chiar si in randurile celor mai conservatori lideri din Romania. Vedem deja primii pasi, avem pionieri care ofera modele de succes, dar avem un drum lung de invatare, acceptare si schimbare in fata noastra,” explica Elena Badea, director de marketing, EY Romania.

 

Despre credibilitate, audiente si continut

Continutul postat de liderii de companii pe retelele de socializare pare credibil doar pentru 14% dintre respondenti. In schimb, ei acorda credibilitate intr-un numar mai mare comentariilor CEO-ului citate de media online (38%) si postarilor CEO-ului pe website-ul companiei (35%). Printre audientele principale pentru postarile CEO-ului pe retelele de socializare, cei mai multi respondenti au enumerat clientii (74%), investitorii (44%), publicul general (43%) si proprii angajati (43%).

 

61% dintre respondenti declara ca liderii companiei unde lucreaza posteaza in principal continut de business sau specific industriei in care lucreaza pe retelele de socializare, 48% afirma ca CEO-ul posteaza informatii despre companie si doar 33% declara ca posteaza continut despre leadership. Peste jumatate dintre respondenti declara ca CEO-ul companiei unde lucreaza isi administreaza personal conturile de pe retelele sociale.

 

 

Profilul „social” si managementul perceptiilor

Perceptia cea mai puternica in randurile respondentilor privind prezenta CEO-ului pe retelele de socializare este aceea ca liderii de companii care nu comunica pe aceste canale vor deveni mai putin relevanti in era digitala. Discrepante clare apar intre cei care ocupa o pozitie de conducere si cei care nu au astfel de responsabilitati – astfel, daca 61% dintre angajatii care nu ocupa o pozitie de conducere considera ca liderii lor vor deveni mai putin relevanti daca nu sunt prezenti pe Facebook, LinkedIN sau Twitter, doar 41% dintre manageri, 42% dintre liderii de companii si 43% dintre membrii conducerii executive considera acelasi lucru.

 

De asemenea, respondentii considera ca liderii de companii pot fi mai eficienti in gestionarea crizelor daca folosesc retelele de socializare. Proportiile difera in functie de pozitia ocupata – 92% dintre angajatii care nu ocupa o pozitie de conducere sunt de acord cu afirmatia de mai sus, in timp ce peste jumatate dintre liderii de companii si 65% dintre membrii conducerii executive nu considera ca folosirea retelelor sociale poate sprijini CEO-ul in gestionarea mai eficienta a crizelelor.

 

O alta perceptie conturata in randurile respondentilor este aceea ca implicarea CEO-ului pe retelele sociale reprezinta o buna folosire a timpului sau. 75% dintre angajatii care nu ocupa o pozitie de conducere si 51% dintre manageri considera acest lucru, comparativ cu doar 36% dintre liderii de companii.

 

Cu toate acestea, putin peste jumatate dintre respondenti considera ca implicarea liderilor de companii pe retelele de socializare este riscanta sau foarte riscanta, procentele variind nesemnificativ in functie de pozitia ocupata.

 

Privind motivele pentru care unii lideri de companii nu sunt activi pe retelele de socializare, cei mai multi dintre respondenti considera ca acestia fie nu au timp pentru aceasta activitate (32%), nu este obisnuit pentru industria sau regiunea in care compania activeaza sa comunice pe retelele de socializare (27%), sau nu exista o cerere conturata pentru ca CEO-ul companiei sa se implice pe aceste canale (26%).

 

Interactiunile dintre oameni s-au schimbat definitiv odata cu evolutia canalelor digitale. De aceea, nici interactiunile dintre liderii de business si audientele companiei nu mai pot eluda aceasta logica a comunicarii transparente, in timp real”, concluzioneaza Oana Gorbanescu, Corporate Communication Officer, EY Romania.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24