Articole
24-06-2019

 

Ia traditionala romaneasca este poate cea mai cunoscuta piesa vestimentara a portului traditional romanesc. Ia reprezinta “camasa” costumului traditional feminin, dar nu in sensul in care cunoastem camasile moderne. Ia traditionala romaneasca nu avea nasturi, ci se imbraca cu totul, avand poate doar o deschidere in v la guler.

 

Ce este ia romaneasca?

 

Nu s-a gasit pana acum locul aparitiei sale sau data exacta, dar sursele istorice o atesta ca fiind purtata prima data de catre populatia Cucuteni. Aceasta piesa vestimentara a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, de la forma la elementele care o impodobesc, iar modelul a evoluat diferit in functie de zona geografica a tarii. La origini, ia romaneasca era o camasa din in sau alte materiale naturale, cusuta cu diverse motive care aveau menirea de a proteja purtatorul de spiritele rele.

Mestesugul iei romanesti a fost transmis din generatie in generatie prin viu grai, iar acest lucru a dus la imbogatirea aspectului sau. Astfel, diferite motive si modele au fost introduse in fiecare regiune a tarii, fiecare avand semnificatii adanc inradacinate in cultura si obiceiurile populatiei respective.

Ia traditionala romaneasca este unul dintre elementele ce definesc cultura din spatiul carpato-danubiano-pontic. Aceasta a rezistat provocarilor seculare, modificandu-si forma si aspectul in functie de cultura regiunii in care era purtata. Practic, putem spune ca ia romaneasca este unul dintre izvoarele istorice cele mai de pret. Urmarind evolutia iei romanesti putem observa evenimentele care au modelat cultura romaneasca de astazi.

Ia traditionala romaneasca este un izvor nesecat de creativitate culturala, care astazi are o valoare nepretuita, acumulata de-a lungul secolelor. Frumusetea si bogatia culturala au fost elementele care au inspirat desginerii moderni sa realizeze piese vestimentare inspirate de ie, iar vedete precum Kate Moss sau Emma Stone si-au dorit sa le poarte.Citeste intreg articolul aici: https://www.alisiaenco.com/empower/2019/06/24/ia-romaneasca-traditie-bogatie-culturala-inspiratie-moderna/

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24