Articole
08-01-2014

Dupa mai bine de un deceniu de crestere a pretului aurului, 2013 a fost unul dezastruos pentru cei care au investit in metalul pretios. Pretul aurului a scazut, anul trecut, cu peste 20%, dupa 12 ani consecutivi de crestere, conform zf.ro. Una dintre cauzele ce au dus la scaderea cotatiei aurului au fost retragerile consistente facute de investitorii in fondurile pentru aur.

Castigul maxim a fost obtinut in 2011, cand s-a ajuns la un maxim istoric de 1.900 dolari/uncie. Acum insa aurul nu mai ofera garantia unui castig. Nivelul ridicat al retragerilor facute de investitori se vede cel mai bine in scaderea raportata de detinatorul celui mai mare fond care investeste in aur. Este vorba despre SPDR Gold Shares (listat la NYSEArca sub simbolul GLD), fond deschis de investitii tranzactionabil, conform aceleiasi surse.

Fondul SPDR Gold Shares are in prezent rezerve de 827 tone de aur, o scadre semnificativa fata de sfarsitul anului 2011, cand rezervele erau de 1.267 tone. Atunci, o uncie de aur se tranzactiona pe bursa de la Londra cu 1.600 de dolari/uncie, iar acum este de 1.200 dolari/uncie. Fondul detine lingouri de aur depozitate la Londra si reflecta evolutia pretului unei uncii de aur. Fiecare actiune GLD este echivalentul unei zecimi dintr-o uncie de aur. O uncie de aur are 31,1 grame. O actiune GLD costa circa 119 de dolari si ofera un discount investitorilor fata de echivalentul unei zecimi de uncii de aur, facand astfel investitia in aur mult mai accesibila pentru investitorii mici care nu isi permit sa dea circa 1.200 de dolari pentru a cumpara o uncie de aur.

Prabusirea increderii in aur ca metal pretios s-a vazut si in Romania, anul trecut, cand achizitiile de aur, sub forma de lingouri si monede, facute de romani au scazut la jumatate fata de 2012, potrivit BCR si Piraeus Bank.

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24