Raluca Avram, Conacul Domnitei Ralu
Nume si prenume: Raluca Avram
Compania: Conacul Domnitei Ralu
Data: 09-08-2017

Conacul Domnitei Ralu este un business de familie ce a prins contur in anul 2009 si a fost lansat anul trecut, in toamna anului 2015. Sotii Raluca si Catalin Avram, doua persoane extrem de pasionate de istorie, arhitectura si antichitati, au descoperit conacul acum 7 ani si de atunci au investit timp si resurse pentru a-l readuce la farmecul de altadata. Pentru renovarea conacului au fost investite atat resursele personale ale familiei, cat si fonduri europene, iar designul si decoratiile au fost gandite de Raluca Avram.

 

Adina David, Femei in Afaceri: Anul trecut, in 2015, conacul a implinit 90 de ani de cand a fost construit si, totodata, este anul in care acesta a capatat o noua viata si a fost repus in functiune. Ce ne puteti spune despre istoria lui si despre procesul de reconditionare prin care a trecut?

 

Raluca Avram: Asa este, daca ne ghidam dupa cel mai vechi document pe care il avem despre acest loc, conacul a implinit anul trecut noua decenii de existenta. Noi l-am cumparat in 2009, iar in 2011 ne-am apucat de renovare. Intamplarea a facut sa gasim in peretii conacului un inscris, pe care l-am pus si la receptie, ce dateaza din 1925. Este foarte interesant si ne bucuram ca am avut norocul sa il descoperim – se vorbeste acolo despre o petrecere de deschidere data de familia Demetrescu, Ioan si Mira Demetrescu, cu dizeuza, cu prieteni ai familiei, este foarte frumos scris, in limbajul romantic specific vremurilor.

Cu toate acestea, avem multe motive sa credem ca locul acesta este inca si mai in varsta, daca ne ghidam dupa anumite gravuri pe care le-am gasit si dupa stilul arhitectural asemanator cu cel din perioada lui Ion Mincu. Am pastrat ca data de referinta 1925 deoarece de atunci dateaza cel mai vechi document oficial pe care l-am gasit despre conac, insa suntem siguri ca istoria lui este si mai bogata si indelungata.

Noi am cumparat conacul de la familia Romalo, de la descendentii familiei Romalo, desi fusese parasit o lunga perioada, iar starea in care l-am gasit nu era una tocmai fericita. Am muncit foarte mult pentru a-l aduce in forma in care se afla acum, insa suntem multumiti de ceea ce am reusit sa facem cu acest loc. Avem si aproape 5 hectare cu vita de vie din care realizam propriul nostru vin – este foarte bun si aromat, ne mandrim cu el si este preferatul celor care ne trec pragul.

 

A.D.: De ce acest conac? Cum l-ati descoperit?

 

Raluca Avram: Este o poveste foarte interesanta in spate. Sotul meu este cel care l-a descoperit, el e fascinat de arhitectura veche, de conace, de locuri cu o istorie bogata in spate. De fapt, amandoi suntem pasionati de antichitati, de lucruri vechi. Intr-o zi a venit direct si mi-a spus „hai sa mergem sa iti arat un conac”. A insistat foarte mult sa luam conacul, insa fiind intr-o stare avansata de degradare, nu am fost de acord. Asta ne duce cumva si la povestea numelui acestui conac, deoarece sotul meu l-a cumparat pana la urma fara ca eu sa stiu, i-a pus numele meu si mi l-a „oferit” de ziua mea. A fost o alegere inspirata, in ciuda investitiei si a efortului deosebit care au urmat, este un loc cu totul deosebit.

 

 

A.D.: In curand veti implini un an de activitate, care sunt cele mai importante "lectii", sa le spunem, pe care le-ati invatat in acest timp?

 

Raluca Avram: Am trecut prin foarte multe experiente intr-un timp destul de scurt, majoritatea dintre ele foarte placute. Am cunoscut oameni foarte interesanti, ne-am imprietenit cu multi dintre ei si am auzit foarte multe povesti, de aceea ne bucuram cu atat mai mult ca majoritatea oamenilor care ne calca pragul se simt bine si aleg sa revina.

 

A.D.: Ati lucrat cu un designer?

 

Raluca Avram: Cam tot ce vedeti, design, piese de decor, obiecte, sunt alese de mine. Mi-am gasit o buna parte din inspiratie in regiunea Toscana. Am fost in vizita la Castello di Meleto, un loc absolut superb, care, surprinzator, era administrat de o familie de romani. Mi-a placut enorm atat locul cat si oamenii, m-au inspirat foarte mult si m-au ajutat sa imi formez o viziune asupra modului in care vreau sa arate conacul.

 

A.D.: Care sunt planurile de viitor? In ce va mai doriti sa investiti?

 

Raluca Avram: Idei avem si sunt mai multe lucruri in care trebuie sa mai investim, sa le finalizam si sa le finisam, insa pentru moment ne dorim sa luam o mica pauza, sa ne relaxam si sa ne bucuram de ce ne poate oferi acest loc. Au fost cativa ani plini, in care ne-am gandit permanent numai la dezvoltare si investitii, iar acum vrem sa luam lucrurile mai usor.

Ne-am straduit foarte mult sa facem lucrurile ca la carte, iar pentru asta am avut nevoie de resurse financiare importante. O buna parte din acesti bani au venit din fonduri europene, desi trebuie sa recunosc ca nu ne-a fost deloc usor nici asa, deoarece accesarea acestor fonduri a insemnat ca fiecare pas sa ne fie controlat, fiecare decizie pe care am luat-o a fost judecata, iar fiecare piesa decorativa a trebuit justificata. Ne bucuram ca am reusit sa finalizam, insa acea perioada a fost extrem de provocatoare pentru noi.

 

A.D.: Am vazut ca organizati atat petreceri private cat si evenimente mai mari, cum ar fi Festivalul SoNoRo. Cum atrageti organizatorii de evenimente? Sau functioneaza mai mult recomandarile directe?

 

Raluca Avram: A fost o surpriza pentru mine sa vad cat de mult a contat sa avem un cort special pentru evenimente, amplasat afara. A devenit un mare beneficiu si ne ajuta foarte mult in sustinerea activitatii noastre. Eu sunt o fire mai boema, insa lucrurile evolueaza si este important sa poti sa te adaptezi. Avem foarte multe evenimente private si cred ca in timp vor fi din ce in ce mai multe deoarece oamenii care vin la noi si se simt bine duc vestea mai departe. Festivalul SoNoRo a fost ceva cu totul deosebit, ma bucur mult ca am avut oportunitatea de a-i gasit deoarece sunt niste oameni minunati.

 

A.D.: Care sunt cele mai populare activitati in zona, ce ne recomandati?

 

Raluca Avram: Fiind o zona viticola, se organizeaza foarte multe degustari atat la noi cat si la vecinii nostri, se poate face un circuit astfel incat sa vizitati mai multe crame si puteti descoperi niste zone absolut superbe. Iar iubitorii de animale se pot bucura si de alti „vizitatori”, inclusiv caprioare.

 

http://www.domnitaralu.ro/

 

Interviu realizat de Adina David

PR Manager Femei in Afaceri