Zilele Culturii Armâne

Zilele Culturii Armâne
În perioada 20 – 22 octombrie 2023, Comunitatea Armână din România organizează la Constanţa&Bucureşti cea de a XVIII – a ediţie a evenimentului “Zilele Culturii Armâne”, ce va reuni reprezentanţi de seamă ai comunităţii noastre – din ţară și străinătate. Ediţia din acest an se va desfăşura sub egida “In memoriam Nicolas Trifon – un reper al culturii armâneşti”, iar activităţile incluse în program își propun să-și aducă aportul la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradiţiilor specifice armânilor, promovarea dialogului intercultural și deschiderea spre celelalte culturi.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 20 octombrie, orele 19:00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski”, acolo unde publicul va avea bucuria să asculte cântece tradiţionale/de inspiraţie tradiţională şi să urmărească piesa de teatru “La câshari” – pusă în scenă de reprezentanţi ai Asociaţiei Armânilor din Veria (Grecia).

Sâmbătă, 21 octombrie, evenimentul va continua la Muzeul de Artă Constanţa cu un mini-concert al pianistului Iulian Ionuţ Abagiu (Madrid, Spania) şi cu un simpozion ce va aborda - prin intermediul unor invitaţi de marcă - teme de interes pentru comunitatea noastră.

Duminică, 22 octombrie, activităţile se vor desfăşura în Bucureşti. Ȋn prima parte a zilei este programat un simpozion - la sediul Societăţii Culturale Aromâne - din cuprinsul căruia amintim doar masterclass-ul profesorului Thede Kahl (Viena, Austria), cu tema "Protejarea limbilor pe cale de dispariție cu ajutorul tehnologiei/instrumentelor digitale”. Ulterior, de la orele 18, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat va avea loc o nouă reprezentaţie cu piesa de teatru “La câshari”.

Programul detaliat al evenimentului – organizat în pateneriat cu Societatea Culturală Aromână - poate fi accesat la următorul link:  https://www.facebook.com/events/272358012302602/

Pentru mai multe detalii:  office@faraarmaneasca.ro

Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflate în pericol de dispariţie, să poată fi salvat și dezvoltat, pentru a transmite generaţiilor viitoare valorile armânești. Întelegem astfel să ne bucurăm de șansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici.

Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. Pentru a ne păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura este imperios necesar să fie puse în aplicare prevederile “Recomandării 1333/1997 cu privire la  limba şi cultura armână”  - act adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Eu

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!