Randamentele așteptate de investitori au înregistrat o tendință de creștere pe parcursul anului

Randamentele așteptate de investitori au înregistrat o tendință de creștere pe parcursul anului
Analiză sectorială EY România: Randamentele așteptate de investitori au înregistrat o tendință de creștere pe parcursul anului, atingând la finalul anului 2022 valori cu aproximativ 3 p.p. mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anul precedent

· Pentru marea majoritate a industriilor analizate, randamentele s-au menținut la un nivel ridicat, însă avansul a fost mai temperat în a doua parte a anului 2022

Tendința crescătoare a costului capitalului, remarcată pe parcursul primelor trei trimestre ale anului trecut și conturată încă din a doua parte a anului 2021 a fost întreruptă în ultimul trimestru al anului 2022, conform analizei sectoriale EY România.

Din perspectiva evoluțiilor față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri ale costului capitalului s-au păstrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,7 p.p.) și cel al tehnologiei informației (+4,6 p.p.). Pe fondul generalizat al scăderilor de randament comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2022, cele mai mari variații pot fi observate în sectorul proprietăților imobiliare (-1,8 p.p.) și al materiilor prime (-1,2 p.p.). O excepție notabilă este și evoluția trimestrială înregistrată în cazul bunurilor de larg consum (-1,1 p.p. față de trimestrul anterior), consemnată după o creștere solidă în trimestrele anterioare.

Perspectivele privind economia mondială s-au deteriorat pe parcursul anului 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Pe fondul unei creșteri economice mai modeste și al unei inflații mai ridicate și mai persistente decât se anticipase, au fost resimțite presiuni asupra prețurilor mărfurilor, cu efect pe lanțul valoric global. Spre finalul anului, evoluția economică a fost superioară celei estimate anterior, pe seama impulsionării activității în sectoarele critice, generată și de măsurile de sprijin guvernamental. Conform datelor preliminare aferente finalului de an, se conturează o creștere economică timidă pentru perioada următoare, în mare parte influențată de impactul înăspririi politicilor monetare. 

În același timp, chiar dacă efectele asupra lanțurilor de aprovizionare au fost observate pe tot parcursul anului 2022 și au afectat activitatea economică, impactul constrângerilor privind producția și activitatea economică încep să se diminueze. În acest sens, pentru ultimul trimestru al anului 2022 s-a înregistrat o stagnare a randamentului așteptat de investitori în sectorul produselor industriale în relație cu trimestrul al treilea (comparativ cu scăderea înregistrată în trimestrul al doilea față de primul trimestrul al anului curent).

Comparativ cu trimestrele anterioare ale anului 2022, observăm o stagnare relativă a randamentelor așteptate de investitori în contextul ultimelor evoluții macroeconomice și geopolitice. Chiar dacă dobânzile de referință ale băncilor centrale au continuat să fie majorate și este posibil să fie majorate și în continuare, împingând costurile de împrumut la cel mai mare nivel de după 2008, se remarcă faptul că pașii de creștere sunt la niveluri mai scăzute față de deciziile anterioare. Exceptând sectorul serviciilor medicale, al tehnologiei informației și cel al produselor industriale, toate celelalte sectoare analizate au înregistrat scăderi ale costului capitalului în acest trimestru”, declară Ileana Guțu, Partener și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

La finalul trimestrului al patrulea 2022, chiar dacă tendința este una de scădere față de trimestrul anterior, se constată faptul că randamentele cerute de investitori rămân aproape de maximul perioadei de 7 ani analizate (cu sectorul serviciilor medicale la nivel maxim) și, totodată, se menține tendința din trimestrul anterior, respectiv înregistrarea celor mai scăzute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicații și tehnologia informației.

Analiza se bazează pe datele financiare disponibile la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru (T4) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum și de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informației, materii prime, proprietăți imobiliare și servicii de telecomunicații.   

· Majoritatea multiplicatorilor financiari au consemnat o tendință de scădere, fiind angrenate chiar și sectoarele care au înregistrat creșteri semnificative în perioadele anterioare 


Pe fondul estimărilor privind menținerea scenariului politicilor monetare la un nivel suficient de agresiv pentru a determina reducerea inflației în intervalul țintă, dar și al decelerarării creșterii economice, sectorul proprietăților imobiliare a înregistrat din nou cea mai mare scădere a multiplicatorului EBITDA, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani (11,5x), urmat de cel al energiei (scădere cu 0,3x), și el la minimul aceleiași perioade.

Sectoarele care au înregistrat evoluții trimestriale pozitive din perspectiva multiplicatorului EBITDA sunt cele ale tehnologiei informației (creștere cu 1,6x, la nivelul de 9,4x), al bunurilor de consum (creștere cu 0,8x, la nivelul de 9,9x), dar și al produselor industriale (creștere cu 0,4x, la nivelul de 10,6x).

În ciuda reducerii ritmului de creștere a produsului intern brut al României observat în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut şi în contextul prelungirii conflictului din Ucraina, acesta denotă totuși o creștere robustă. Pentru anul 2022, ajustările de creștere economică sunt de natură pozitivă - ultima ajustare fiind de 0,3 p.p., de la 4,6% la 4,9% -  pe fondul aportului semnificativ al sectorului construcțiilor, dar și al creșterii investițiilor raportate în ultima parte a anului. Chiar dacă un scenariu prudent în ceea ce privește evoluția economiei pentru perioada următoare este probabil, pe fondul presiunilor inflaționiste, al contracției economice în Europa, al problemelor aferente lanțurilor de aprovizionare și al evoluției prețurilor la energie, considerăm că o creștere a investițiilor prin intrările de fonduri europene - programe operaționale și PNRR - poate constitui un punct de susținere solid pentru creșterea economică din acest an”, declară Ileana Guțu.

Instrumentul de analiză sectorială este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiză economică și modelare financiară (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie și Tranzacții al EY România, iar analiza sectorială poate fi accesată în secțiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizată trimestrial.
**
Despre Instrumentul de analiză sectorială:
Instrumentul oferă estimări despre evoluția randamentului, dar și despre valoarea relativă în 10 sectoare, pe baza datelor înregistrate începând cu 30 septembrie 2017 până în 31 decembrie 2022. Randamentul fiecărui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) și al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.
Valoarea relativă a fiecăruia dintre sectoarele analizate a fost estimată prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezintă indicatori de evaluare folosiți pe scară largă pentru evaluarea companiilor.
Conform principiului că active similare sunt vândute pe piață la prețuri similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultați dintr-o analiză a unui grup de companii comparabile și aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obține valoarea acesteia, dintr-o perspectivă de piață. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.
Analiza este fundamentată pe prelucrări de date generate de baza de date S&P Capital IQ și are în vedere un eșantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv România), aferente fiecărui sector analizat, așa cum sunt acestea clasificate de către sursa citată. Mai multe detalii despre sectoarele analizate și principalii jucători din cadrul fiecăruia sunt disponibile aici.
De avut în vedere:
· Prezentul exercițiu nu a inclus o analiză de lichiditate și nici o analiză privind caracteristicile individuale (ex: mărimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecărei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza cărora a fost realizată selecția au în vedere regiunea geografică și încadrarea sectorială, așa cum este aceasta prezentată în baza de date utilizată (S&P Capital IQ).
· Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru mărimea companiei subiect), întrucât prezenta analiză este sectorială și nu o analiză individuală, specifică unei companii anume. Această primă poate fi aplicată, dacă este cazul.
· Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate în euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cât și corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate în aceeași monedă.
· În aplicarea multiplicatorilor trebuie luat în considerare faptul că nu există două companii identice, acestea fiind diferențiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicată ținând cont de acest aspect cu ajustările necesare, dacă este cazul. De asemenea, în aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplică (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectivă clară și cât mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui să fie unul normalizat, adică să reflecte un nivel pe care compania se așteaptă să îl poată realiza în mod constant.

***
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajați în peste 800 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022. Rețeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet: www.ey.comDespre Departamentul de Strategie și Tranzacții
Răspunzând nevoilor din piață, prin serviciile EY de strategie și tranzacții, se acordă sprijin companiilor pentru dezvoltarea și convertirea viziunii strategice ale acestora în planuri concrete. Datele de ultimă oră, soluțiile tehnologice și accesul la o bază largă de investitori și soluții de finanțare, corelate cu informațiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile să abordeze aspecte complexe, ajutându-le să își redefinească ecosistemele, să își remodeleze portofoliile și să se reinventeze pentru un viitor mai bun.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!