Pe fugă, implicați, mereu în grabă

Pe fugă, implicați, mereu în grabă
Take your time, be aware, spun englezii, dar parte dintre noi am preluat sintagma fără să o  integram.

Mi-am dedicat prima jumătate a zilei pentru a scrie unor oameni. Trimitem și primim zeci sau chiar sute de email-uri pe zi, recepționăm și transmitem informații, solicităm sau așteptăm date și cifre care ne sunt repere în munca noastră.

Eu când scriu, scriu. Mă așez cu toata ființa mea în mesajul pe care-l compun, mă gândesc la fiecare dintre cei care îl vor primi, încerc să anticip cum o să-i găsească email-ul meu. Dacă aleg să-l deschidă fiind în mers către o întâlnire, la volan, dacă-l zăresc cu coada ochiului pe ceas, sau câte alte variante mai sunt să afli ca cineva încearcă să se conecteze cu tine.

Conectarea conștientă este un proces în sine. Relațiile tranzacționale dominate de ce dai și ce primești la schimb au limita lor de eficiență. Însuflețirea relației cu umanitate este cea care trezește o emoție. Una de păstrat. De multe ori se nasc în noi și emoții dăunătoare oricărei relații, inclusiv cea cu noi înșine.

Așa că eu aleg să îngrijesc cu gândul pe cel pe care-l întâlnesc prin cuvintele alese să compună mesajul meu. Despre comunicare pare ca am consumat tot ce era de spus. Dar sigur nu și ceea ce trăim în urma ei.

Revenind la destinatarii mei, ei sunt participanții a doua echipe pe care-i însoțesc într-un proces de team coaching. Lucrează în firme și industrii diferite, dar reacționează similar, ca orice om, atunci când cuvântul îl atinge. Atunci când la capătul celuilalt „fir” este cineva căruia îi pasă de tine, care are nevoie să-i fie alături și nu doar să-i solicite ceva. Despre echipe, cum spuneam și mai devreme despre comunicare, știm tot. Dar ce face diferența dintre un grup și o echipă este mai departe de definiții și produce efecte mai mari decât ne așteptăm. Multe dintre activitățile procesului de coaching sunt centrate pe relații, conștientizarea emoțiilor și impactul pe care îl au comportamentele fiecăruia în modul în care reacționează sau colaborarea membrilor echipelor cu care la rândul lor lucrează.

Timpul alocat acestor relații le dă o șansă la viețuire. Dacă este de calitate, le însuflețește. Agendele ne sunt încărcate cu întâlniri în care auzim multe, dar ascultăm prea puțin. La fel ni se întâmplă și când transmitem în scris ceea ce așteptăm sau împărtășim. Spațiul alocat acestui demers, în care eu încerc să stabilesc o relație cu tine, este unul aproape palpabil. Și mai frumos a definit cineva ca între doi interlocutori este o a treia parte, relația acestora.

Alegerile conștiente sunt un prim efect al unui proces dedicat ție și implicit celor din preajma ta. Îl poți compara cu o cameră aerisită în care s-a făcut ordine și curățenie. Ti-e drag să petreci timp în ea, un timp tihnit. Avem nevoie să facem lucrurile și altfel. Cum se cade. Cum ne cade bine fiecăruia.

Autor: Mihaela Feodorof




 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!