Greșeli frecvente făcute de manageri în ceea ce privește Inteligența Artificială

Greșeli frecvente făcute de manageri în ceea ce privește Inteligența Artificială
Inteligenta Artificială (IA) a devenit deja parte integrantă din operațiunile curente ale companiilor competitive în 2023. De ce? Deoarece promite eficiență sporită, luarea mai bună a deciziilor și productivitate crescută.

Cu toate acestea, mulți manageri cad în tot felul de capcane atunci când implementează instrumente bazate pe IA. De aceea, în acest articol, mi-am propus să dau soluții pentru trei dintre greșelile pe care le fac managerii în astfel de situații. Le voi descrie și apoi voi spune ce este de făcut ca să le evitați, asigurând o integrare reușită și maximizând potențialul acestei tehnologii transformative.

1. Neglijarea obiectivelor clare de afaceri
Una dintre greșelile principale pe care le fac managerii este să adopte IA în grabă fără a defini clar obiectivele de afaceri. Inteligența Artificială este o unealtă puternică, dar fără un scop bine definit, poate duce la pierdere de timp și resurse.
Managerii trebuie să dedice timp pentru a identifica domeniile din business în care IA poate aduce valoare, cum ar fi: automatizarea sarcinilor repetitive, optimizarea proceselor sau îmbunătățirea experienței clienților.
Este esențial ca echipa de conducere să stabilească cu precizie ce dorește să obțină prin utilizarea IA. Reducerea costurilor operaționale? Creșterea eficienței, sau poate îmbunătățirea satisfacției clienților? Prin alinierea inițiativelor de IA cu obiectivele clare de afaceri, managerii pot asigura investiții în soluții care oferă rezultate tangibile.

2. Lipsa unei infrastructuri adecvate de date
Algoritmii de IA au nevoie de date de calitate pentru a genera analize precise și predicții valoroase. Cu toate acestea, managerii adesea scapă din vedere importanța stabilirii unei infrastructuri solide de date. Datele insuficiente sau de calitate slabă pot duce la modele părtinitoare, predicții eronate și rezultate sub-optime.
De aceea managerii trebuie să acorde prioritate construirii unor sisteme de date robuste prin investiții în sisteme de colectare, stocare și management al datelor. Acest demers trebuie să aibă în vedere și asigurarea acurateței datelor, accesibilității și conformității cu regulamentele privind confidențialitatea.
Prin stabilirea cadru solid pentru gestionarea datelor se creează un fundament solid pe care algoritmii IA prin care se asigură obținerea de rezultate precise și încredere în soluțiile ale, astfel încât managerii să poată valorifica în totalitate potențialul acestei tehnologii.

3. Subestimarea elementului uman
În timp ce Inteligența Artificială poate automatiza sarcini și optimiza funcționarea companiei, este important pentru manageri să recunoască că aceasta completează, nu înlocuiește expertiza umană. Deciziile bazate numai Inteligența Artificială îi decupleză pe manageri de detaliile specifice, subtilitățile și contextul de analiză cu care operează inteligența umană.
Managerii trebuie să încurajeze colaborarea între sistemele de IA și specialiști, promovând o relație de simbioză, în care IA îi asistă și îi responsabilizează pe angajați.
Prin combinarea intuiției și creativității umane cu capacitățile analitice ale sistemelor bazate pe Inteligența Artificială, managerii pot obține rezultate mai cuprinzătoare și mai înțelepte.

În concluzie
Pe măsură ce managerii se adaptează la noul context de business în care un rol important este jucat de Inteligența Artificială, evitarea greșelilor este vitală pentru a valorifica beneficiile acestei tehnologii transformative.
Prin definirea clară a obiectivelor de afaceri, stabilirea unei infrastructuri solide de date și recunoașterea importanței expertizei umane, managerii pot pregăti terenul pentru a avea succes.
Prin adoptarea IA ca instrument strategic și implicarea angajaților în călătoria spre acest nou mod de lucru, managerii pot facilita accesarea întregului potențial al acestei tehnologii pentru a stimula inovația, eficiența și creșterea sustenabilă a companiei.Despre Constantin Măgdălina
Constantin Măgdălina are o experienţă profesională de 15 ani, timp în care a lucrat la companii multinaţionale, atât în ţară cât şi în străinătate. Constantin are un Master în Marketing şi Comunicare la Academia de Studii Economice Bucureşti. Este certificat LeanSix Sigma şi ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i facilitează o bună înţelegere a proceselor şi transformărilor din cadrul organizaţiilor. Pe de altă parte certificarea obţinută de la Chartered Institute of Marketing îi completează expertiza de business. În cei peste 4 ani de activitate în cadrul unei companii din Big 4 a iniţiat şi coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din România. Printre acestea se află previziunile economice de creştere ale firmelor, managementul cunoştinţelor, experienţa de cumpărare în era consumatorilor digitali, utilizarea dispozitivelor mobil sau centrarea pe client a companiilor din România. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovaţie, eficientizarea proceselor de afaceri, transformarea digitală, tendinţe şi tehnologii emergente. Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente şi conferinţe de business.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!