Ganditi-va, inainte de a cumpara: se schimba legislatia deseurilor textile in Europa!

Ganditi-va, inainte de a cumpara: se schimba legislatia deseurilor textile in Europa!
Guvernele statelor membre UE au căzut luni, 22 Mai au cazut de acord că blocul comunitar ar trebui să interzică distrugerea articolelor textile nevândute, ca parte a strategiei UE de reducere a deşeurilor printr-o mai mare reutilizare şi reciclare, transmite Reuters. Noua lege ar urma să creeze  un nou „paşaport pentru produs digital” care să arate sustenabilitatea ecologică a unui produs pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

De ce este nevoie de acest pasaport?

Producția de îmbrăcăminte s-a dublat din 2000 până în 2014, cu peste 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte produse anual.
Europenii aruncă 2 milioane de tone de textile în fiecare an. În fiecare secundă, echivalentul unui camion de gunoi de textile este depozitat sau ars.
Consumul de textile în Europa are al patrulea cel mai mare impact asupra schimbărilor mediului şi climei, după alimente, locuinţe şi mobilitate.
Aproximativ 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate în UE, aproximativ 11 kilograme pentru fiecare persoană, şi o mare parte ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate, in alte tari, precum cele din continentul african.

La nivel global, doar 30% din îmbrăcămintea colectată este revândută pe piețele interne, din cauza calității slabe și a valorii scăzute de revânzare. Restul sunt vândute la comercianții de textile care le vand în Africa Sub-sahariană, în țări precum Kenya, Ghana și Senegal.

Afluxul de cantități mari de haine ieftine la mâna a doua din Occident a ucis în mare măsură industriile textile locale, odată vibrante, reducând drastic numărul de persoane angajate în producția textilă. De exemplu, industria textilă din Kenya a angajat peste o jumătate de milion de oameni în urmă cu câteva decenii, de la fermieri de bumbac la țesători la croitori - astăzi acest număr este mai mic de 20.000.
În 2018, Rwanda a devenit prima țară din Africa de Est care a impus o interdicție asupra importului de haine la mâna a doua, optând pentru a acorda prioritate redresării propriei industrii textile.

Va invit sa urmariti cateva minute un documentar numit Textile Mountain, care explica situatia gropii  de gunoi din Kenya numita groapa Dandora, cea mai mare din estul Africii. Dandora a fost evaluata de Natiunile Unite si considerata a fi ocupata la maximum capacitatii ei inca din 2001. De atunci si pana in prezent, continua sa fie folosita, in continuare, pentru depozitarea deseurilor, cu precadere textile, in Kenya.


https://www.textilemountainfilm.com/


Ce putem face?

Atâta timp cât vom continua să cumpărăm și să aruncăm haine la prețurile actuale, vom continua să transferăm povara deșeurilor noastre în țări cu cea mai mică capacitate de a le face față. Comisia Europeană a spus că distrugerea produselor de consum nevândute, precum textile şi încălţăminte, devine o problemă răspândită în UE, în special ca urmare a creşterii vânzărilor online.

Devine deci o prioritate să transformăm radical economia noastră de„fast fashion” pentru a îmbunătăți designul, colectarea și reprocesarea îmbrăcămintei - pentru a promova o economie circulară, in locul unui sistem liniar de extracție, consum și deșeuri.

 Gândiți-vă, înainte de a cumpăra, unde vor ajunge hainele dvs returnate, donate sau nefolosite!

Un articol scris de CORINA RADU


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!