Ce trebuie sa stii daca ai ramas insarcinata si lucrezi

Ce trebuie sa stii daca ai ramas insarcinata si lucrezi
Este luna femeii si ne-am gandit sa impartasim comunitatii FEMEI IN AFACERI cateva informatii juridice, dar in acelati timp si foarte utile in legatura cu obligatiile angajatorului la locul de munca fata de salariatele insarcinate, starea de graviditate aducand schimbari esentiale in dinamica dintre firma si angajata.

Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, salariata insarcinata are obligatia sa anunte in scris angajatorul cu privire la starea sa de graviditate, anexand documentul medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care ii atesta aceasta stare. In cazul in care angajatorul nu este informat in scris de catre salariata insarcinata, acesta va fi exonerat de obligatiile prevazute de Ordonanta de urgenta nr. 96/2003.
Dupa informarea angajatorului asupra graviditatii unei salariate, se nasc o serie de obligatii in sarcina angajatorului atat fata de salariata, cat si fata de anumite institutii, dupa cum urmeaza:
1.              Confidentialitatea privind starea de graviditate
Dupa ce este informat de starea de graviditate a salariatei si aceasta stare nu este vizibila, angajatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea asupra starii si nu va putea sa anunte alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca.
2.              Riscurile si modificarea conditiilor si/sau a programului de munca
In termen de 10 zile de la data la care a luat la cunostinta de starea salariatei, angajatorul va trebui sa instiinteze medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
Angajatorul va trebui sa evalueze toate riscurile privind sanatatea sau securitatea salariatei si orice efect posibil asupra sarcinii si sa dispuna masurile necesare pentru a evita riscurile identificate. Aceasta evaluare va trebui sa fie efectuata de catre angajator cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, rezultatul fiind necesar sa fie consemnat intr-un raport scris.
In cazul in care rezultatele evaluarii riscurilor evidentiaza un risc pentru sanatatea si securitatea salariatei, angajatorul modifica temporar conditiile de munca si/sau  programul de munca pentru a putea fi evitata expunerea acesteia la eventualele riscuri, fara diminuarea veniturilor salariale. Daca aceste modificari nu sunt posibile sau nu pot fi realizate din motive bine intemeiate, angajatorul o va repartiza pe salariata la un alt post de lucru fara riscuri conform recomandarii medicului de medicina muncii sau medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
3.              Acordarea dispensei
In cazul in care investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului de munca, angajatorul are obligatia de a acorda salariatei gravide o dispensa pentru consultatii in limita a maximum 16 ore pe luna, aceste ore fiind un numar de ore libere platite salariatei, pe durata programului de munca.


4.              Concediile acordate salariatei

•                Concediul si indemnizatia de risc maternal
Daca angajatorul nu poate modifica conditiile de munca si/sau  programul de munca, salariata are dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza: (i) inainte de data solicitarii concediului de maternitate; (ii) dupa data revenirii din concediul de lauzie obligatoriu, in cazul in care salariatele nu au solicitat concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati, pana la 3 ani si (iii) daca, la solicitarea salariatei, transferul de la un loc de munca de noapte  la un alt loc de munca de zi nu este posibil.
Acest concediu poate fi acordat, in intregime sau fractionat, pe o perioada de maximum 120 de zile, de catre medicul de familie sau medicul specialist, eliberand un certificat medical, neputand fi acordat simultan cu alte concedii, potrivit art. 10 alin. (2). Pe durata acestui concediu se acorda o indemnizatie de risc maternal suportata in intregime din bugetul Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate si se acorda fara a fi indeplinita conditia de stagiu de asigurare, fiind in cuantum de 75% din baza de calcul, in conformitate cu prevederile art. 31 din OUG nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
•                Concediul si indemnizatia de maternitate
De acest concediu poate beneficia persoana care a realizat un stagiu de cotizare de minim 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul si durata acestuia este de 126 de zile, fiind impartit in 2 categorii: concediul pentru sarcina care se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie care se acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. In functie de optiunea salariatei si de recomandarea medicului, aceste doua concedii pot fi compensate intre ele, insa durata minima obligatorie a concediului de lauzie trebuie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Pe perioada acestui concediu de maternitate, persoana respectiva va beneficia de o indemnizatie de maternitate in cuantum brut lunar de 85% din baza de calcul, fiind suportata integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
                  Pe toata perioada concediului de maternitate , contractul individual de munca al salariatei se suspenda de drept.
O situatie exceptionala reglementata de OUG nr. 158/2005 este cea a persoanelor fizice care nu sunt asigurate automat la Casa de Asigurari de Sanatate, acestea putand incheia un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform art. 1 alin. (2). Persoana care incheie acest contract va achita o contributie de 1% din valoarea asigurata si venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea de baza minim brut pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia, conform art. 3 alin. (3) si art. 5 alin. (1).
•                Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Acest concediu se acorda persoanelor care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agrigole etc.

Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii ani anteriori datei nasterii copilului. In cazul acestei indemnizatii s-a stabilit un cuantum maxim si minim, conform art. 2 alin. (2) din OUG nr. 111/2010.
5.              Interdictia angajatorului de a concedia salariata potrivit Codului Muncii
Angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei pe perioada concediului de maternitate potrivit art. 60 alin. (1) lit. d) si pe perioada concediului de risc maternal, conform art. 21 alin. (1) lit. b). Interdictia in ceea ce priveste concediul de risc maternal poate fi extinsa o singura data dupa revenirea salariatei in unitate, potrivit dispozitiilor art. 21 alin. (2).
In cazul in care are loc reorganizarea judiciara, dizolvarea sau falimentul angajatorului, pentru salariata va putea fi dispusa concedierea potrivit art. 21 alin. (3).

Autor: Av. Raluca Comanescu
RCP Legal
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!